De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum heeft een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld. De collectie telt 60.000 boeken, sommige meer dan 500 jaar oud.

De boeken en tijdschriften van na 1850 uit de collectie kan je inzien in onze leeszaal en studiezaal. Ze zijn (helaas) niet te leen. De museale collectie, items van voor 1850 liggen in het depot en zijn alleen op aanvraag in te zien. Studenten en onderzoekers kunnen van tevoren per aanvraagformulier een aanvraag doen om objecten uit de museale collectie in te zien.

Alle boeken en tijdschriften in de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum zijn te vinden in de online Bibliotheekcatalogus. In deze Onderzoeksgids wordt de indeling van de bibliotheekcollectie van Het Scheepvaartmuseum verder toegelicht.

Directeur Michael Huijser verwelkomt je graag in onze bibliotheek.

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

Vraag over de collectie

Heb je een vraag over de collectie van Het Scheepvaartmuseum? De medewerkers van de bibliotheek helpen je meer dan graag. Ze kunnen je op weg helpen door bijvoorbeeld boeken en andere bronnen te suggereren. Aan de hand van veel gestelde vragen zijn door de medewerkers twee handige zoekhandleidingen geschreven met allerlei tips voor het onderzoek naar een specifiek schip of een persoon die gevaren heeft.

Openingstijden & contact

De bibliotheek van het museum is gratis te bezoeken en is geopend op doordeweekse dagen als het museum ook geopend is. Heb je specifieke vragen of wil je vooraf overleggen over je bezoek aan de bibliotheek? Stuur dan een bericht naar bibliotheek@hetscheepvaartmuseum.nl.

De bibliotheek is altijd gesloten op:

  • Koningsdag  
  • Tweede Paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Bevrijdingsdag (5 mei)
  • Eerste en Tweede Kerstdag
  • Nieuwjaarsdag

Voor meer informatie & vragen kan je ons bereiken via 020 523 2211 of via e-mail. Wij streven ernaar je vraag over onze collectie binnen tien werkdagen te beantwoorden.

Bruiklenen

Het Scheepvaartmuseum vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van onze collectie. Daarom hanteert het museum een ruimhartig bruikleenbeleid voor het uitlenen van museale objecten ten behoeve van tentoonstellingen en presentaties in andere musea, in binnen- en buitenland.  Lees op de pagina 'Bruiklenen' alles over onze bruikleenprocedure.