Bekijk de actuele en aankomende tentoonstellingen.
hoogtepunten

Food for Thought
Van 3 november 2023 t/m 9 juni 2024 presenteert Het Scheepvaartmuseum Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen.

VOC-schip Amsterdam
Bezoek de replica van het VOC-schip de Amsterdam: een belangrijk onderdeel van je museumbezoek. Aan boord is er van alles te leren over VOC-schepen en de geschiedenis van de VOC. Sta stil bij ons koloniale verleden en denk mee over de toekomst van de Amsterdam.
nu te zien

Solo op zee
In Solo op Zee staat de reis om de wereld van solozeiler Herman Jansen centraal. Met een poëtische video-installatie van Jansens dia’s, films en audiofragmenten gemaakt door Robert Fox en enkele onderdelen van zijn persoonlijke uitrusting wordt de bezoeker meegenomen in deze reis.

Zee van ruimte
Bij de vorige tentoonstelling Mens op Zee is een atelierruimte ingericht rond het oral history project Zee van Ruimte, wat gaat over queer cultuur op zee. Met een film over 2 oud-bemanningsleden van ss Rotterdam, een magneetwand en interviewfragmenten uit het project.

Ex Voto, scheepjes van kaarsvet
24 enorme scheepsmodellen van gekleurd kaarsvet hangen (zweven) in Het Scheepvaartmuseum. Samen vormen deze zwevende schepen het werk 'Ex Voto' van Folkert de Jong.

Reflecties - Cigdem Yuksel
Met 'Reflectie op het museum' geven hedendaagse kunstenaars hun perspectief op de maritieme geschiedenis aan de hand van een object of thema. Fotograaf Cigdem Yüksel maakte deze Reflectie op de tentoonstelling Amsterdam Havenstad (te zien in West, tweede verdieping).

Cor Jaring | Buurtgezichten en havenportretten
Dit najaar presenteert Het Scheepvaartmuseum de tijdelijke presentatie: Cor Jaring | Buurtgezichten en havenportretten met fotografie van de Amsterdamse topfotograaf Cor Jaring.
altijd te zien

Hoofdgalerij: Republiek aan Zee
Aan de hand van ruim 50 topstukken zoals schilderijen, kunstvoorwerpen en scheepsmodellen vertelt de tentoonstelling het verhaal hoe Nederland als maritieme natie is gevormd in de 17e en 18e eeuw.

VOC-schip Amsterdam
Bezoek de replica van het VOC-schip de Amsterdam: een belangrijk onderdeel van je museumbezoek. Aan boord is er van alles te leren over VOC-schepen en de geschiedenis van de VOC. Sta stil bij ons koloniale verleden en denk mee over de toekomst van de Amsterdam.

De Solebay wandtapijten
Ontdek twee levensgrote wandtapijten naar ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1611-1693) waarop scènes uit de Slag bij Solebay vanuit het Engelse perspectief te zien zijn.

Cartografie & Curiosa
Cartografie & Curiosa brengt de ontmoeting met een nieuwe wereld in beeld. Bekijk via eeuwenoude kaarten en merkwaardige vondsten hoe de Nederlandse zeevaarders vanaf de 17e eeuw hun weg vonden.

De Navigatie-instrumenten
Verwonder je onder de sterrenhemel en navigeer tussen de sterren met behulp van eeuwenoude navigatie-instrumenten: van graadstok tot sextant.

Stoomschip Christiaan Brunings
De ijsbreker ss Christiaan Brunings is een varend monument uit 1900 en is te zien aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum. Vrijwilligers vertellen over het stoomschip en zijn functie.

Amsterdam Havenstad
De Amsterdamse haven en de stad zijn al eeuwen nauw met elkaar verbonden. In de tentoonstelling wordt het verhaal van het ontstaan van de haven verteld, vanaf het moment dat er een dam in de Amstel werd aangelegd tot in de toekomst.

Duiker Doris (2+)
Duiker Doris is een avontuurlijke, maritieme museumbeleving voor families met kinderen van 2 jaar en ouder. Deze verhalende en interactieve tentoonstelling voor de allerjongste museumbezoekers is een echt speelparadijs.

Het verhaal van de walvis
Deze interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal over dit beschermde zoogdier: van de walvisjacht tot beschermde diersoort. Je kunt zelfs de bek van een walvis inlopen.

Koningssloep
Bekijk het meest sierlijke schip uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum, 200 jaar geleden gemaakt in opdracht van Koning Willem I.

De jachtmodellen
Een zeilwedstrijd van oude en nieuwe jachten compleet met een interactief informatiescherm.

De scheepsornamenten
Puur vakmanschap en ruwe schoonheid bevinden zich op de bijzondere houten scheepsornamenten- en versieringen.

Dare to discover | a VR journey
Reizen door de tijd? Het kan in Het Scheepvaartmuseum! Ga terug naar de 17e eeuw met de spectaculaire Virtual Reality tijdreis 'Dare to discover - a VR journey'. De VR is te zien aan boord van het VOC-schip Amsterdam en te bezoeken als er voldoende personele bezetting is.

Bringing back the ballast, door Nathan Coley
Bringing back the ballast, een hedendaagse kunstwerk van bakstenen van de Schotse kunstenaar Nathan Coley. Hij liet zich inspireren door ballast in het vrachtruim van schepen van de Nederlandse handelscompagnieën VOC en WIC.
archief

Hans op de Beeck (2)
De aquarel Waves (2), van internationaal bekende en gelauwerde Belgisch kunstenaar Hans Op de Beeck was te zien in Het Scheepvaartmuseum.

Robbert Das
De presentatie Watersport in Perspectief stond volledig in het teken van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das (1929). Zijn scheepstekeningen zijn gemaakt met een uitzonderlijk oog voor detail.

Mens op Zee
Het Scheepvaartmuseum en Dutch National Portrait Gallery presenteerde in oktober 2022 t/m 2 juli 2023 de fototentoonstelling Mens op Zee: een veelzijdige maritieme wereld waarin prikkelende, ontroerende en onvoorspelbare portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.

Aanwinsten
Elk jaar doet Het Scheepvaartmuseum aanwinsten. Vanuit de verzamelthema's 'Atlantische wereld, gedeelde maritieme geschiedenis en geïnspireerd door de zee' zoekt het museum naar objecten om de collectie verder te versterken en/of aan te vullen.

Atlantische Vensters #1: Decoding the Atlantic World
In aanloop naar een nieuwe vaste presentatie in 2024 nodigt Het Scheepvaartmuseum verschillende kunstenaars uit hun kijk te geven op de Nederlandse maritieme relaties met het Atlantische gebied. Decoding the Atlantic World bevraagt de maritieme geschiedenis en de rol die ze speelt in het verleden, heden en de toekomst. Van 1 juli t/m 31 december 2022 te zien.

Noordzeekanaal
Een presentatie met objecten uit de eerste bouwperiode van het Noordzeekanaal, waaronder unieke foto’s, tekeningen en de door koning Willem III ondertekende oorkonde tijdens de feestelijke opening op 1 november 1876.

200 jaar College Zeemanshoop
College Zeemanshoop bestaat 200 jaar; deze instelling is in 1822 opgericht door 18 koopvaardijkapiteins, om sociale zekerheid te bieden aan opvarenden, zeekapiteins en hun families. Een college dat nog steeds actief is! Was te zien van 20 mei tot 6 november 2022.

Jakarta | I love Banda | Erasmushuis
Van 24 maart t/m 17 juni 2022 was de tentoonstelling I love Banda te zien in het Erasmushuis in Jakarta, Indonesië. De multimediale tentoonstelling toont het werk van fotograaf Isabelle Boon en de Hikayat van Neirabatij.

Willem van de Velde & Zoon
Willem van de Velde en zijn gelijknamige zoon waren toonaangevende zeeschilders in de zeventiende-eeuw met elk een eigen specialisme: penschilderij en olieverfschilderij. Ze inspireerden vele generaties schilders na hen. De grote overzichtstentoonstelling met bruiklenen van over de hele wereld was te zien van 1 oktober 2021 t/m 8 mei 2022.

Een verloren gewaand manuscript
Het Scheepvaartmuseum staat op verschillende manieren stil bij de herdenking van de gewelddadige verovering van de Banda-eilanden door J.P. Coen 400 jaar geleden. Het onderzoek naar en de presentatie van een zeldzaam manuscript uit de collectie van het museum is daar een onderdeel van. De presentatie was t/m 8 mei 2022 te zien.

New York | Kadir van Lohuizen met Rising Tide/Rijzend Water
Van 16 april 2021 t/m 1 mei 2022 was de reizende tentoonstelling 'Rising Tide' van fotograaf Kadir van Lohuizen te zien in het Museum of the City of New York.

I love Banda - Isabelle Boon
Van 6 mei t/m 7 november 2021 was de fototentoonstelling I love Banda te zien. Vanuit de vraag hoe het bewogen verleden doorwerkt naar het heden en de toekomst, fotografeerde Isabelle Boon de jongeren van de eilanden.

Engelen van de zee | Stephan Vanfleteren
Van 18 september 2020 t/m 16 mei 2021 toonde Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren.

Rijzend Water | Kadir van Lohuizen
This is your wake-up call! Het Scheepvaartmuseum maakt wereldwijde impact van de stijgende zeespiegel zichtbaar met tentoonstelling Rijzend Water van Kadir van Lohuizen.

De Fotoalbums
In de tentoonstelling 'de Fotoalbums' kon je bladeren door gereproduceerde fotoalbums en luisteren naar reisverhalen van zeelieden. Deze tentoonstelling was te zien t/m 9 februari 2021

Haven 24/7
In de tentoonstelling 'haven 24/7' ontdekte je wat er gebeurt in de moderne Amsterdamse haven, de vierde haven van Europa. Deze tentoonstelling was te zien t/m 16 augustus 2020

Zie je in de 'gouden eeuw'
Bijzondere mensen uit een bijzondere tijd vertellen hun verhaal. Deze tentoonstelling was te zien van 2011 t/m 5 juli 2020.

Strijd om het ijs
Van 4 oktober 2019 t/m 10 mei 2020: Strijd om het ijs, over het proces van Nederlandse groei in het Noordpoolgebied.

Het leven aan Boord
2020 - De interactieve familietentoonstelling ‘Het Leven aan Boord’ is opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud.

ms Oranje | Koers gewijzigd
van 8 september 2018 t/m 18 juli 2019: ms Oranje | Koers gewijzigd: over het iconische passagiersschip Oranje.

Sea of Tranquillity van Hans Op de Beeck
van 8 september 2018 t/m 16 juni 2019: Sea of Tranquillity van kunstenaar Hans Op de Beeck, over een imaginair mysterieus en decadent cruiseschip

Fixed Flow | Sjoerd Knibbeler
2018 - Fixed Flow door kunstenaar Sjoerd Knibbeler

Gamechangers | maritieme innovaties
2018 - gamechangers | maritieme innovaties

Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de gouden eeuw
Van 14 april 2017 t/m 30 september 2018 was de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648 één van de absolute topstukken, met z'n afmeting van 2 meter x 3 meter.

De atlassen | internationale wereldtop van cartografie tot 1800
De kaarten- en atlassencollectie van Het Scheepvaartmuseum behoort tot de internationale wereldtop van de cartografie tot 1800. Deze tentoonstelling was van 1 april 2014 tot en met 3 november 2018 te zien.

De zeereis | een spannend virtueel avontuur
2018 - Op deze zeereis beleefde je dezelfde avonturen die de zeelieden beleefden. Elk avontuur vertelde het verhaal achter een van de voorwerpen uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum. 'De Zeereis' was een ware beleving!

Drijfveer | 100 jaar verzamelen
2017 - drijfveer | 100 jaar verzamelen
meer informatie

onderwijs
Het Scheepvaartmuseum heeft verschillende tentoonstellingen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen worden altijd begeleid door professionele museumdocenten.

agenda
Benieuwd wat er te doen is in Het Scheepvaartmuseum? Regelmatig organiseren wij extra activiteiten, zoals rondleidingen. Bekijk hier al onze agenda-activiteiten.

rondleidingen
Leer Het Scheepvaartmuseum beter kennen en laat u meenemen door de maritieme geschiedenis. Eén van onze enthousiaste gidsen vertelt u alle verhalen.