• Wanneer: zaterdag 5 november 2022
  • Hoe laat: 19.00 - 02.00 uur
  • Voor wie: Volwassenen
  • Kosten: €22.50 inclusief herhaalbezoek
  • Aanmelden: Tickets zijn uitverkocht

Bezoek Het Scheepvaartmuseum tijdens Museumnacht op zaterdag 5 november 2022 en laat je onderdompelen in de verhalen over mensen op zee.

Verhalen in woord, beweging, beeld en muziek. Overal in het museum en op het VOC-schip Amsterdam is wat te doen!

Zing en dans mee met de liedjes van indie-popband WIES; gedachtespinsels over zowel de grote vragen in het leven als de kleine dingen die een jongvolwassene bezighouden. 

Bezoek de nieuwe tentoonstelling Mens op Zee, deze fototentoonstelling toont een veelzijdige maritieme wereld waarin portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen. Mens op Zee laat zien hoe je je op het water verhoudt tot jezelf, de ander, het schip en de zee en raakt daarmee aan grotere thema's als gender, inclusie en migratie. 

Kunnen mensen op zee hun identiteit vrijer beleven dan aan land? Met andere woorden, werd de zee gezien als een Safe(R) Space? Deze vraag staat centraal in het oral history project over gay, bi- en trans bemanningsleden aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen in de jaren ’50, ’60 en ’70. Bob van de Poll geeft een inleiding op het onderzoek en naar aanleiding daarvan volgt een gesprek met Aynouk Tan, Bob van de Poll en Thorn de Vries. Zij praten over de Safe(R) Space die de zee kan zijn, en welke spaces voor hen persoonlijk een grote rol hebben gespeeld in het experimenten met hun identiteit en seksualiteit. In dit gesprek stellen we de deuren open voor iedereen en is er ook ruimte voor persoonlijke vragen uit het publiek. 

Ontdek BABS! Ze is een rapper, producer en songwriter met een missie. Ze is niet in een hokje te stoppen en schopt dan ook graag tegen de stereotypes rond gender en seksualiteit die door de maatschappij worden opgelegd. 

Workshop modeltekenen. Laat je inspireren door de portretten in de tentoonstelling Mens op Zee. Na je bezoek ga je zelf aan de slag in deze workshop. Teken ons model, geïnspireerd op de serie Meisje Loos, van Aisha Zeijpveld. 

Luister naar de eerste memoires van mensen op zee. Zeeziekte, heimwee en schipbreuken passeren de revue, maar ook het verlangen naar de zee (zeekoorts) komt voorbij in de speed-bieb-lezing De Eerste Zeereis

Op het Open Plein is een kort fragment te zien van de voorstelling Returning the Gaze. Deze voorstelling van kunstenaarscollectief Sites of Memory gaat over het hoorbaar maken van genegeerde stemmen en het zichtbaar maken van onderbelichte personen. Verwacht een theatrale beleving waarbij echo's van verhalen uit de koloniale geschiedenis worden gedeeld door middel van dans, poëzie en muziek. Het optreden wordt verzorgd door singer-songdichter Mirte Hartland, choreograaf en dansers Jomecia Oosterwolde, dansers Xaviëra Nibte, Mihai Pruna en Jahcysha Boschman. Zij worden versterkt door Tiga Batang Rumah, die de Molukse cultuur verspreidt door de muziek van de tifadrum.

Vereeuwig jezelf met jouw Museumnacht-crew en ga met z'n allen op de foto. Trakteer daarna jezelf en je vrienden op de lekkerste snacks en drankjes uit onze Captains Kitchen

Mis het dus niet en bestel op tijd je museumnachttickets - wij kijken uit naar jullie komst!

Ben je een Jonge Compaen? Dan heb je geen museumnachtticket nodig en ben je van harte welkom in Het Scheepvaartmuseum, samen met een introducé. Laat via rsvp@hetscheepvaartmuseum.nl weten of je komt.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.