• Wanneer: zaterdag 30 september
  • Hoe laat: 10.00 - 17.00 uur
  • Voor wie: iedereen
  • Kosten: gratis met museumentreebewijs

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers tonen modelbouwers uit Nederland en buitenland hun mooiste en meest bijzondere scheepsmodellen in het museum.

Tijdens het programma zijn er meerdere activiteiten te doen, zoals lezingen, rondleidingen en kunnen kinderen zelf een bootje bouwen.  

Scheepsmodellen

Eeuwenlang worden schepen al in het klein nagebouwd. Ze komen voor in alle soorten en maten, van grof gebouwd tot verfijnd op schaal uitgevoerd. Ze zijn gebruikt, aangepast, bewaard en gekoesterd door hun bouwers en verzamelaars. 

Modellen van schepen dienen als sierlijke decoratie in openbare gebouwen, kantoren en woonhuizen. Ze zijn gemaakt door een zeeman als herinnering aan een varend bestaan of door een scheepsbouwer om een nieuw ontwerp uit te testen of om een klant te bedanken voor een belangrijke opdracht.

Veel meer zijn, vaak na veel onderzoek van originele bouwtekeningen en foto’s, minutieus nagebouwd door liefhebbers. 

Want hoewel het grote voorbeeld inmiddels vaak is gesloopt of vergaan, blijft een schip in modelvorm voortbestaan. Om die reden zijn in de collectie van Het Scheepvaartmuseum honderden modellen van schepen bijeengebracht. Ze bieden een fascinerend overzicht van de ontwikkeling van het schip en van het vakmanschap om die in het klein uit te beelden.

Model van kieljacht Prinses Juliana, 

Jurriaan Bruyne (scheepsbouwer)‎, Amsterdam, 

1909 - 1915

Collectie Het Scheepvaartmuseum

In Nederland en daarbuiten zijn duizenden enthousiaste modelbouwers actief die het schip in alle detail nabouwen. Op zaterdag 30 september 2023 komen zij bij elkaar in Het Scheepvaartmuseum om hun modellen te tonen aan het publiek.

De meeste exposanten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Modelbouwers.

Het programma: 

Rondleidingen 
Ga mee met conservatoren Tim Streefkerk, Isaäc Vogelsang en Jeroen van der Vliet en kom meer te weten over De Scheepsmodellen in de collectie van Het Scheepvaartmuseum of de tentoonstelling Watersport in perspectief van Robert Das. Verzamelen bij de informatiebalie. 

14.00 - 14.30        Rondleiding Watersport in perspectief van Robert Das door Isaäc Vogelsang

14.30 - 15.00        Rondleiding tentoonstelling Amsterdam Havenstad Tim Streefkerk 

15.00 - 15.30        Rondleiding Scheepsmodellen Jeroen van der Vliet 

Workshop
Ben je geïnspireerd geraakt door alle bijzondere scheepsmodellen? Ga zelf aan de slag met papier en schaar en maak de Christiaan Brunings na, het stoomschip van Het Scheepvaartmuseum.  

11.00 - 15.00       Op het Open Plein. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.