Het Scheepvaartmuseum presenteert Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen.
Waar komt ons eten vandaan en hoe wordt het geproduceerd?
Bekijk de voedselindustrie door de lens van Kadir van Lohuizen. Van hypermoderne zaadveredeling en gigantische opslagloodsen, tot verticale boerderijen en slachterijen. Van de havens van Rotterdam en Amsterdam tot de cargoterminals van Schiphol. In een multimediale beleving met fotografie, film- en dronebeelden, wordt de bezoeker meegenomen op een zoektocht naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem.
Let op: De tentoonstelling bevat enkele beelden uit slachterijen die als schokkend kunnen worden ervaren.
Water verbindt werelden
Waarom opent Het Scheepvaartmuseum deze tentoonstelling? De scheepvaart is al eeuwen een belangrijke schakel in het verplaatsen van voedsel. Nederland heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Het Scheepvaartmuseum wil laten zien hoe maritieme geschiedenissen, inclusief kolonialisme en machtsstructuren, doorwerken in het heden en hoe zulke inzichten kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.
Over Kadir van Lohuizen
Als documentair fotograaf en filmmaker reisde Kadir van Lohuizen de hele wereld over om het mondiale voedselsysteem te observeren door zijn lens. Wie is Kadir eigenlijk en waarom ligt dit onderwerp hem zo aan het hart?
Activiteitenprogramma
Gedurende de looptijd van Food for Thought organiseert Het Scheepvaartmuseum allerlei publieksactiviteiten. Ga mee op rondleiding (elke zaterdag) en praat en smikkel mee tijdens de Food Nights in de winter van 2024. Klik door naar de agenda.
Audiotour
Ontdek door het hele museum de verschillende Food for Thought audiopunten en luister naar historische voedselverhalen met o.a. chef Lelani Lewis, journalist Jonas Kooyman (bekend van @havermelkelite) en serial eater en foodpimp Mooncake.
VPRO Tegenlicht: De voedsel BV
Wil je na Food for Thought nog meer weten over de voedselindustrie? Bekijk 'De voedsel BV', een aflevering van VPRO Tegenlicht i.s.m. Kadir van Lohuizen en kom nog meer te weten over de gigantische rol die Nederland als kikkerlandje speelt in het wereldwijde voedselsysteem.
Wat kan jij doen?
De tentoonstelling Food for Thought geeft je een kijkje achter de schermen van onze voedselstromen, maar nodigt je ook uit om je eigen keuzes onder de loep te nemen. Hiervoor werkt het museum samen met Slow Food Youth Network. Meer weten? Klik dan door.
Reizende zeecontainer
Stap zelf eens in een zeecontainer: het middel waarmee ongeveer 90% van alle spullen om ons heen vervoerd zijn. Onze Food for Thought container geeft een voorproefje op de tentoonstelling en duikt gedurende de looptijd op in opvallende plekken in Nederland. Klik door en volg de reis van deze grote metalen doos.
Interview met Kadir op radio 1
Op radio 1 werd Kadir van Lohuizen geïnterviewd over zijn werk en de tentoonstelling Food for Thought. Wat dreef hem om de voedselindustrie te gaan fotograferen? Was het gemakkelijk om bij voedselproducenten binnen te komen?
Persbeeld
Ben je op zoek naar persbeeld uit Food for Thought van Kadir van Lohuizen? Klik door en download ze rechtenvrij.
Merchandise
Ook fan geworden van deze inspirerende tentoonstelling? Bestel dan jouw eigen Food for Thought T-shirt hier.
Ook is het boek van Kadir van Lohuizen over Food for Thought hier te bestellen.
Partners
Food for Thought is een volgende samenwerking tussen Kadir van Lohuizen en Het Scheepvaartmuseum, na de succesvolle tentoonstelling Rijzend Water in 2019 die in 2019 en 2020 te zien was in Het Scheepvaartmuseum en erna is gaan reizen naar o.a. New York en Dubai.
Food for Thought is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij, Blockbusterfonds Xtra en Stichting Zabawas. Bij het samenstellen van de tentoonstelling werkte Het Scheepvaartmuseum samen met Embassy of Food, Slow Food Youth Network en illustrator Jip van den Toorn. In het ontwikkelen van zijn visuele onderzoek werd Kadir van Lohuizen gesteund door de Gemeente Amsterdam.
Food for Thought is een reizende tentoonstelling. Ben je geïnteresseerd in Food for Thought voor jouw museum? Je leest er hier meer over.