• Wanneer: t/m 5 januari 2025

Het Scheepvaartmuseum presenteert Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen.

Waar komt ons eten vandaan en hoe wordt het geproduceerd?

Bekijk de voedselindustrie door de lens van Kadir van Lohuizen. Van hypermoderne zaadveredeling en gigantische opslagloodsen, tot verticale boerderijen en slachterijen. Van de havens van Rotterdam en Amsterdam tot de cargoterminals van Schiphol. In een multimediale beleving met fotografie, film- en dronebeelden, wordt de bezoeker meegenomen op een zoektocht naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem.

Let op: De tentoonstelling bevat enkele beelden uit slachterijen die als schokkend kunnen worden ervaren. 

Bekijk Food for Thought in vogelvlucht

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen
Water verbindt werelden

Water verbindt werelden

Waarom opent Het Scheepvaartmuseum deze tentoonstelling? De scheepvaart is al eeuwen een belangrijke schakel in het verplaatsen van voedsel. Nederland heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Het Scheepvaartmuseum wil laten zien hoe maritieme geschiedenissen, inclusief kolonialisme en machtsstructuren, doorwerken in het heden en hoe zulke inzichten kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Over Kadir van Lohuizen

Over Kadir van Lohuizen

Als documentair fotograaf en filmmaker reisde Kadir van Lohuizen de hele wereld over om het mondiale voedselsysteem te observeren door zijn lens. Wie is Kadir eigenlijk en waarom ligt dit onderwerp hem zo aan het hart?

Activiteitenprogramma

Activiteitenprogramma

Gedurende de looptijd van Food for Thought organiseert Het Scheepvaartmuseum allerlei publieksactiviteiten. Ga mee op rondleiding (elke zaterdag) en praat en smikkel mee tijdens de Food Nights in de winter van 2024. Klik door naar de agenda.

Merchandise

Ook fan geworden van deze inspirerende tentoonstelling? Bestel dan jouw eigen Food for Thought T-shirt hier.

Ook is het boek van Kadir van Lohuizen over Food for Thought hier te bestellen.

Partners

Food for Thought is een volgende samenwerking tussen Kadir van Lohuizen en Het Scheepvaartmuseum, na de succesvolle tentoonstelling Rijzend Water in 2019 die in 2019 en 2020 te zien was in Het Scheepvaartmuseum en erna is gaan reizen naar o.a. New York en Dubai. 

Food for Thought is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij, Blockbusterfonds Xtra en Stichting Zabawas. Bij het samenstellen van de tentoonstelling werkte Het Scheepvaartmuseum samen met Embassy of Food, Slow Food Youth Network en illustrator Jip van den Toorn. In het ontwikkelen van zijn visuele onderzoek werd Kadir van Lohuizen gesteund door de Gemeente Amsterdam.