Al in de zeventiende eeuw pronkten mensen die het zich konden veroorloven graag met hun rijkversierde jachten. Wij laten een enorme diversiteit aan jachtmodellen zien.

Deze tentoonstelling geeft een fraai beeld van de luxe pleziervaart door de eeuwen heen. 'de jachtmodellen' geeft een mooie indruk van de gigantische ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de scheepsbouw. Van zeilende jachten en motorpleziervaartuigen tot high-tech carbon raceboten. De innovaties volgden elkaar razendsnel op en deze overzichtstentoonstelling laat de scheepsmodellen door de eeuwen heen zien.

Zie de ontwikkeling van scheepsmodellen door de eeuwen heen in de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.


oog voor detail

De jachtmodellen zijn zeer divers en bestaan onder andere uit: spiegeljachten, paviljoenjachten, boeiers, tjotters en hekjachten…deze scheepsmodellen zijn net zo kunstig gemaakt als het origineel. Zelfs de versiering van de modellen is net zo rijk als de originele jachten. In de modellen is grote aandacht voor detail. Je zal dan ook de neiging krijgen je neus tegen het glas van de vitrine te duwen om elk klein detail te komen bewonderen! Niet alleen oudere modellen, maar ook moderne jachten zijn te bekijken, zoals de catamaran Zeeman, de Volvo Ocean Racer ABNAMRO1 en de driemaster Maltese Falcon. De tentoonstelling geeft een mooie overview van jachtmodellen door de jaren heen.

Vier verschuifbare schermen geven achtergrond bij elk model. Deze informatie vind je ook in de bladerboeken op de bank. Elk boek behandelt een scheepstype.