Op 10 mei 2019 opent Het Scheepvaartmuseum geheel nieuwe vaste presentatie Republiek aan Zee. De tentoonstelling in de Hoofdgalerij laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw.

 

Nieuw startpunt van het museumbezoek

De nieuwe Hoofdgalerij, waar de objecten van Republiek aan Zee te zien zijn, vormt het startpunt van het museumbezoek. Schilderijen, scheepsmodellen, globes, zilver, glas, porselein en wapens laten zien hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang met elkaar verbonden zijn. Water heeft de geschiedenis van Nederland gevormd én is bepalend geweest voor de plaats van het land in de wereld. De bezoeker ervaart hoe zeeslagen, handelscompagnieën en kunst in de 17e en 18e eeuw sterk gerelateerd zijn aan de innige relatie van Nederland met het water.

Famille noire-figuur van een staande man, porselein met email. China, Kangxi-periode (1662-1722), circa 1720. Het Scheepvaartmuseum, 2018.0652.

Keerzijden van de Gouden Eeuw

Het Scheepvaartmuseum laat in de nieuwe presentatie ook de keerzijde van de Gouden Eeuw zien, die zich voltrok onder koloniale overheersing, geweld en slavernij. Om dit verhaal nog beter te kunnen vertellen verwierf Het Scheepvaartmuseum in 2018 twee belangrijke aanwinsten: een portret van Admiraal Cornelis Tromp door Ferdinand Bol en een sculptuur van een staande figuur van Chinees famille noire porselein. Deze objecten plaatsen de vaak overbelichte succesverhalen uit onze maritieme geschiedenis in een genuanceerder perspectief.

Thema's: van admiraliteit tot koninkrijk

Thema's: van admiraliteit tot koninkrijk

In Republiek aan Zee komen verschillende thema's en periodes uit de maritieme geschiedenis van Nederland aan bod. Maar welke zijn dat precies en wat vertellen ze ons?

Topstukken uit de Republiek

Topstukken uit de Republiek

Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. Welke topstukken zijn dit en wat voor verhaal vertellen deze?

Lees meer

Dit moet je zien!

Dit moet je zien!

Waarom is Republiek aan Zee zo'n must-see?

Hier & nu: maritieme cultuur

Hier & nu: maritieme cultuur

Republiek aan Zee laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Welke maritieme sporen zie je nog terug in het dagelijks leven?

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de P.W. Janssen's Friessche Stichting. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.