In het najaar van 2023 presenteert Het Scheepvaartmuseum Food for Thought met werk van fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen. Een tentoonstelling over de wereld achter voedselproductie; waar het geproduceerd wordt en hoe het zich over de wereld verplaatst.

Nederland is het tweede exportland ter wereld. Net na de Verenigde Staten. Van aardappels tot bloemkolen, van zaad tot tomaat, van zuivel tot vlees. Sinds de Tweede Wereldoorlog geldt in Nederland het adagium “Nooit meer honger”, wat letterlijk betekent dat er altijd overvloed is. In een land waar ruimte schaars is, produceert Nederland het voedsel voor de wereld. Door vooruit te lopen op gebied van technologie, innovatie en efficiëntie van verbouwen van voedsel. Niet geheel toevallig in een land waarin water zo’n grote rol speelt. Voor het vervoeren van al die producten over water.  
 
De positie van Nederland als tweede exportland bracht fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen bij het begin van zijn zoektocht naar de rol van Nederland in het wereldwijde voedselsysteem. En de effecten ervan. Want wat produceren we eigenlijk hier, wat internationaal zo gewild is? En waar doen we dat? Hoe kan zo’n klein land dit in stand houden? En met het innovatieve karakter van de boeren en ondernemers in dit land, waar moeten we nog meer aan denken? Welke rol heeft de scheepvaart in dit ecosysteem? En wat zijn de effecten van deze productie- en consumptieketens op de planeet? En hoe toekomstbestendig is dit? 
 
In het project onderzoekt Kadir van Lohuizen welke wereld er schuilgaat achter onze voedselproductie; waar het geproduceerd wordt en hoe het zich over de wereld verplaatst. Het lukt Kadir als een “fly on the wall” mee te lopen met de gehele industrie die verantwoordelijk is voor de wereldwijde voedselproductie.  Van kalverslachterijen tot de producenten van zaad voor groente, van de megaschepen met soja die binnenkomen in de Amsterdamse haven tot uien uit de polder voor het Midden-Oosten. Dit doet hij door te fotograferen, te filmen en met dronebeelden te werken. 

Food for Thought, 2022 Kadir van Lohuizen

Food for Thought, 2022 Kadir van Lohuizen

Dit is een volgende samenwerking tussen Kadir van Lohuizen en Het Scheepvaartmuseum, na de succesvolle tentoonstelling Rijzend Water in 2019 die te zien was in Het Scheepvaartmuseum en erna is gaan reizen naar oa New York en Dubai. 

Bekijk hier de uitzending van VPRO Tegenlicht: De Voedsel BV waarin Kadir van Lohuizen alvast op zoek gaat naar antwoord op zijn vragen.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.