200 jaar geleden gaf Koning Willem I de opdracht een koninklijk vaartuig te laten bouwen. In deze tijd waren rijkversierde roeisloepen een 'must have' voor Europese monarchen. Als maritieme natie bij uitstek, paste een koninklijke roeisloep bovendien uitstekend bij Nederland.

wat is er te zien?
Naast de prachtige Koningssloep is er een presentatie over de Koningssloep en het schiphuis. Ontdek alle fijne afwerkingen van de gouden sloep en leer dat dit schip alleen voor echte royals bestemd was.

voor wie is deze tentoonstelling?
Deze tentoonstelling is voor echte liefhebbers van het koningshuis en maritiem.

waar in het museum is de tentoonstelling?
Je kunt de tentoonstelling bezoeken aan de steiger van de Noordvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

Lees alles over de Koningssloep in het boek: De Koningssloep. Je bestelt het boek online.

De Koningssloep

De Koningssloep

De Koningssloep is zo’n 30 keer ingezet voor staatsbezoeken en andere officiële gelegenheden. 

tijdlijn

de koninklijke chaloupe

De koninklijke chaloupe, ofwel Koningssloep, is te vergelijken met de gouden koets, maar dan te water. Het schip werd voor Koning Willem I ontworpen door Cornelis Jan Glavimans en is tussen 1816 en 1818 gebouwd op de Marinewerf in Rotterdam. Koning Willem I heeft er zelf echter nooit in mogen varen. Het was aan Koning Willem II om het schip tijdens zijn inhuldiging in 1841 voor het eerst te gebruiken. Inmiddels is de Koningssloep zo’n 30 keer ingezet voor staatsbezoeken en andere officiële gelegenheden. Koningin Juliana en Prins Bernhard hebben de Koningssloep voor het laatst gebruikt tijden de viering van hun zilveren huwelijk in 1962.

de sierlijke details van de Koningssloep

Met een lengte van zeventien meter is de Koningssloep niet alleen lang, maar tegelijkertijd ook heel rank en rijkelijk versierd met bladgouden ornamenten. Neptunus en zijn drie zeepaarden sieren de boeg. Neptunus staat natuurlijk symbool voor de grootsheid van het staatshoofd, maar ook voor een behouden vaart. Verder is de sloep gedecoreerd met vele andere kleinere ornamenten zoals krabbetjes en waterplanten. Ook deze ornamenten hebben hun eigen verhaal. De Koningssloep is echt een plaatje voor het oog, maar de symboliek maakt het tevens een interessant object.

roeier aan boord van de Koningssloep

Roeier aan boord van de Koningssloep werd je natuurlijk niet zomaar. De zorgvuldig geselecteerde Adelborsten van de Marine werden gedrild om zo statig mogelijk de sloep door het water te laten bewegen. Het roeien van de sloep gaat volgens vastgelegde protocollen. Je roeispanen dwars in het water zetten om de sloep af te remmen was uit den boze. De slagen die nodig waren om op de bestemming te komen werden zorgvuldig uitgeteld en de sloep moest uitdrijven tot deze aan de kade tot stilstand kwam. Ook mochten de roeiers van de sloep niet naar de koning of koningin of de gasten kijken. Je blik richtte je op je spaan en anders niet.

onderhoud van de Koningssloep

De koningssloep is zo oud als het Koninkrijk der Nederlanden. Het is dan ook niet vreemd dat een grondige opknapbeurt nodig is om de sloep in goede conditite te houden. In 2014 is Neptunus zorgvuldig onder de loep genomen. Door middel van röntgen is onderhuids onderzoek gedaan naar de staat van het ornament. Tijdens dit onderzoek zijn scheurtjes ontdekt in de rug van het ornament. Ook de romp van de sloep was toe aan een opknapbeurt. Na een zorgvuldige renovatie is de Koningssloep nu weer officieel vaarklaar en ligt in het schiphuis aan de kade van Het Scheepvaartmuseum. Wie weet geeft onze huidige Koning nog eens het bevel om uit te varen met de prachtige sloep!

De Koningssloep is dagelijks te bezoeken in het schiphuis. Meer informatie over de sloep lees je in het boek: De Koningssloep.

Schiphuis Koningssloep

Schiphuis Koningssloep

De Koningssloep is officieel vaarklaar na een grondige restauratie en ligt in het schiphuis aan de kade van Het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.