Header background

agenda

Altijd wat te doen

Bekijk onze agenda hieronder maar eens: rondleidingen (ook voor kinderen en (groot)ouders), lezingen, concertjes etc .

Of kom aan boord van het VOC-schip Amsterdam of onze prachtige ijsbreker Christiaan Brunings, doe de tentoonstelling Leven aan Boord, bewonder onze scheepsmodellen of bewonder de Koningssloep!

Blijf altijd op de hoogte via onze nieuwsbrief:

oktober 2016

28 vr / okt

Verhaal op zaal

De wereldvermaarde collectie van Het Scheepvaartmuseum is een onuitputtelijke bron van verhalen. Vanaf 1 oktober is de nieuwe tentoonstelling Drijfveer | 100 jaar verzamelen geopend en worden een aantal van deze verborgen verhalen onthuld tijdens veelal gratis toegankelijke activiteiten. Zo is er het wekelijkse 'Verhaal op zaal' waarin een historicus, museumgids of conservator in 15 minuten over opmerkelijke gebeurtenissen en details rondom iconische collectiestukken. Zo is het meesterwerk 'Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn' te Amsterdam (1664, Reinier Nooms, 'de Zeeman') voor het eerst te zien voor bezoekers. Dit schilderij is eerder dit jaar verworven als jubileumaankoop door de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

Hoe laat? Om 13.30, 14.00, 14.30 en 15.00 uur.
Voor wie? Volwassenen.
Door wie? Een professionele museumgids van Het Scheepvaartmuseum.
Prijs: Deelname is gratis! (met geldig museumentreebewijs), aanmelden op de dag zelf in het museum.

29 okt
-
30 okt

Aussie Oktober weekend in Het Scheepvaartmuseum

Speedrondleiding 'Australië op de kaart'
Op 31 oktober begint een officieel staatsbezoek van Koning Willem Alexander aan Australië.

Vierhonderd jaar geleden, op 25 oktober 1616, zag de Nederlandse VOC-schipper Dirk Hartogs van het schip de 'Eendracht' onverwacht een onbekend land aan de horizon opdoemen. Hij ging aan land, plaatste er een paal met daaraan een tinnenschotel met inscriptie en voer verder naar zijn einddoel Java. Deze schotel zou het eerste Europese voorwerp zijn dat op het grondgebied van Nova Hollandia (later ook wel Australië genoemd) is achtergebleven.

In het weekend van 29 en 30 oktober toont Het Scheepvaartmuseum hoe Australië langzaam aan zijn vorm heeft gekregen op de wereldkaart van 1482 tot 1753. De kaarten- en atlassencollectie van Het Scheepvaartmuseum behoort tot de internationale wereldtop van de cartografie tot 1800 en naast een bezoek aan de tentoonstelling 'De Atlassen' neemt de museumgids je mee naar de bibliotheek, die speciaal voor jou geopend wordt, om Dirk Hartogs Eiland en Eendrachtsland op een facsimile te bewonderen.

De speedrondleidingen (in het Nederlands en Engels) vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur en zijn gratis met een geldig museumentreebewijs.

oktober 2016