De atlassen

Windrichting oost

De kaarten- en atlassencollectie van Het Scheepvaartmuseum behoort tot de internationale wereldtop van de cartografie tot 1800.

Het Scheepvaartmuseum toont de hoogtepunten uit deze collectie in de tentoonstelling De Atlassen. Je maakt kennis met de pioniers van de cartografie, zoals de firma Blaeu, die met hun kaarten en atlassen de resultaten van de grote ontdekkingsreizen volgden en zo het wereldbeeld radicaal veranderden. De kaarten en atlassen, gemaakt tussen 1482 en 1665, vormen unieke tijdsdocumenten en zijn met hun rijke decoraties een lust voor het oog.

De atlassen zijn bijzonder kostbaar en worden in speciale vitrines tentoongesteld. Slechts één bladzijde van een atlas kan aan het publiek getoond worden. Om toch een hele atlas te kunnen laten zien, is een aantal atlassen gedigitaliseerd. Op twee grote schermen kan een atlas uitgekozen worden en van begin tot eind worden doorgebladerd. Een favoriete kaart kan ter plekke worden gemaild naar een opgegeven mailadres. Zo is een aantal atlassen goed te bekijken.

Waarom is het zo donker?

De atlassen moeten zo min mogelijk aan licht blootgesteld worden. Daarom is het opvallend donker in de tentoonstelling. Licht zorgt namelijk niet alleen voor verkleuring en verbleking, maar zorgt ook voor afbraak van vezels. Zo wordt het papier dus kwetsbaar en bros, met het gedempte licht voorkomen we dat. De speciale tiptoetsen op de vitrines, zorgen ervoor dat een aantal atlassen tijdelijk worden bijgelicht.

De atlassen, een collectie van wereldformaat in de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

De atlassen, een collectie van wereldformaat in de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

Oud Amsterdam in Straet View

De website Straet View is onderdeel van de tentoonstelling 'De Atlassen'. Met Straet View kan je inzoomen op het Amsterdam van de 17e eeuw, toen de stad het wereldcentrum was van de cartografie. Op Straet View zijn een aantal unieke oude kaarten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum in detail te bekijken en te downloaden.

Een wereldkaart in jouw woonkamer

In onze museumwinkel Het Pakhhuys zijn bijzondere posters van de wereldkaarten van Ortelius en Ptolemeus en een speciale editie van de Europese en Amsterdamse kaarten van Blaeu te koop. Deze kaarten zijn gedrukt op speciaal Italiaans papier en in beperkte oplage verkrijgbaar.

Nieuwsbrief