In 2010 wilde viceadmiraal Matthieu Borsboom weten hoe oud de Nederlandse marine is. Hij verzamelde een groep historici op het Paleis in Den Helder en vroeg hen uit te zoeken wat de mogelijke geboortedag van de marine was. Nu heeft Borsboom, die al geruime tijd de dienst uit is, samen met historicus Anne Doedens de ’Canon van de Koninklijke Marine’ geschreven.

De Canon van de Koninklijke Marine, Geschiedenis van de Zeemacht geeft in vijftig vensters zicht op de rijke historie van de zeemacht van Nederland. Het boek laat zien hoe veelomvattend de geschiedenis van de marine is, van 1488 tot nu. Het voert de lezer mee langs zeelslagen, geuzen, kapers, slavernij en wapens en de modernisering: hoe men van zeil naar stoom overging. Ook komen de eerste mariniers en moderne acties onder de vlag van de NAVO en de rol van vrouwen bij de marine, vanaf de zeventiende eeuw tot op de dag van vandaag, aan bod. De canon bespreekt ook bekende zeeschilders: van de Van de Veldes tot hun moderne collega’s.


De auteurs hebben de Canon van de Koninklijke Marine samengesteld naar voorbeeld van de landelijke Canon van de Nederlandse geschiedenis, aan de hand van gedenkwaardige onderwerpen uit de geschiedenis van de marine, zowel ten tijde van de Republiek als van het koninkrijk Nederland.
Voor meer informatie en het bestellen van het boek, zie deze website. Het boek ligt binnenkort ook in de museumwinkel.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.