Hoera! Het Scheepvaartmuseum is één van de drie finalisten voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022 met als thema ‘Beste Buur’. Slepen we met jouw stem de Museumprijs onze thuishaven in? Vandaag (zondag 27 november) is de laatste stemdag! 

Het Scheepvaartmuseum is één van de drie finalisten voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022 met als thema ‘Beste Buur’. Hiermee maakt het museum kans op een geldbedrag van €100.000,-. Met de winst kan een droom werkelijkheid worden: Het Scheepvaartmuseum wordt nog meer de Thuishaven van de buurt.

Het publiek kan tot en met 27 november stemmen via museumprijs.nl/scheepvaartmuseum. Graag feliciteren we ook de andere twee genomineerden voor de Museumprijs 2022, namelijk het Stadsmuseum Harderwijk en het Centraal Museum Utrecht. Op 1 december wordt de winnaar van 2022 bekend gemaakt. 

Algemeen directeur Michael Huijser heeft zijn liefde voor Het Scheepvaartmuseum alvast op enthousiaste wijze voor eeuwig verankerd:

Directeur van Het Scheepvaartmuseum Michael Huijser zet VriendenLoterij MuseumPrijs 2022 tattoo ... 

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

Thema ‘Beste Buur’  

Dit jaar is het thema van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 ‘Beste Buur’: een titel waar Het Scheepvaartmuseum als thuishaven voor een divers publiek en verschillende maatschappelijke organisaties veel raakvlakken mee heeft.

Het museum speelt een verbindende rol in buurtnetwerken zoals Expeditie Oosterdok en het Plantagenetwerk, is aanjager van duurzame initiatieven voor de buurt en werkt al jarenlang samen met scholen in de buurt bij programmering en publieksactiviteiten.

Deze sociale betrokkenheid wordt ook erkend door de jury, die onderschrijft dat Het Scheepvaartmuseum een echte ontmoetingsplek is voor iedereen. Medewerkers van het museum ruimen op World Clean Up Day afval op in de buurt en op Burendag gingen de deuren gratis open voor buurtgenoten. Het is dé plek waar je een kop koffie komt drinken of een goed boek leest in de openbare bibliotheek die wordt geopend door vrijwilligers. Steeds meer mensen voelen zich thuis in Het Scheepvaartmuseum, waar maritieme verhalen jong en oud verbinden, zoals water werelden verbindt. Educatie en spel gaan hand in hand: voor de allerkleinsten is de tentoonstelling ‘Doris Duiker’ een lokaal speelparadijs. 

[Je kan hier stemmen op Het Scheepvaartmuseum voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022]

Thuishaven  

Met het geldbedrag van de VriendenLoterij Museumprijs wil het museum zijn rol als thuishaven nog verder uitbouwen middels de meerjarige programmalijn Thuishaven. Hiermee werkt het museum blijvend aan het gevoel dat Het Scheepvaartmuseum een plek van en voor iedereen is. De bijeenkomsten en activiteiten die worden geprogrammeerd onder deze droom hebben allemaal één ding gemeen: ze brengen mensen samen. Hierbij kun je denken aan buurtmaaltijden voor jong en oud, samen studeren in de bibliotheek met Stichting Studiezalen of samen het water op met onze partner het Watersportverbond. Deze sociale missie is extra belangrijk voor die mensen waarvoor culturele activiteiten minder vanzelfsprekend of toegankelijk zijn.   
 
Algemeen directeur Michael Huijser: 

“We zijn ontzettend blij dat we met Het Scheepvaartmuseum bij de top drie van genomineerden voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022 zitten. En vooral op dit onderwerp Beste buur! Want wij voelen het als onze taak om als nationaal museum betrokken te zijn in onze buurt en iets moois terug te doen. Daarom zien we deze prijs als erkenning en stimuleert dit ons om hiermee verder te gaan!”   

VriendenLoterij Museumprijs  

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro. Eerdere winnaars van de Museumprijs zijn Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis (2020) en Stedelijk Museum Schiedam (2019).  

Help ons winnen!

Help jij ons deze fantastische VriendenLoterij Museumprijs te winnen, zodat wij onze droom kunnen verwezenlijken? We zouden je ongelofelijk dankbaar zijn!! 

Stemmen kan hier: https://winnaar.vriendenloterij.nl/museumprijs?museumId=27243 en vergeet niet om je stem per e-mail te bevestigen! Alvast: HEEL VEEL dank namens alle medewerkers van Het Scheepvaartmuseum!