Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 maart 2017 showt Jólan van der Wiel Tropic City op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum.

Vanuit een nieuwsgierigheid naar de extreme omstandigheden als gevolg van de opwarming van de aarde voert Van der Wiel experimenten uit om de tropische stad van zijn fantasie vorm te geven. Hoe zou Amsterdam eruit zien als het er tropisch zou zijn? Inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld de verschillende begroeiingslagen van de jungle, de drukkende warmte en de manier waarop vruchten en insecten zichzelf beschermen door een stekelige huid, camouflage of juist felle, giftige kleuren. Deze eigenschappen vertaalt Van der Wiel naar diverse ontwerpen voor objecten en installaties. De schaal van de objecten is geïnspireerd op de opvallend grote afmetingen van bladeren, bloemen en bomen in het tropisch regenwoud.

Getekende impressie van Tropic City Amsterdam door Joery Verweij voor JVDW

Tropische ontdekkingsreis

Het Scheepvaartmuseum is de bijzondere locatie voor deze show. Een passende locatie omdat het museum zich de komende jaren actiever gaat inzetten voor thema's als de effecten van de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel en binnen het museale samenwerkingsverband de Plantage streeft naar een zero waste policy. Het ondersteunen van deze show is één van de initiatieven van Het Scheepvaartmuseum om duurzaamheid op de kaart te zetten. De show van Jólan van der Wiel is te vinden op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum.

Tropic City vormt het eerste deel van Odd Environments, een reeks waarbinnen Jólan van der Wiel zich elk jaar een nieuwe, bijzondere omgeving eigen maakt en er speciale materialen en vormen voor ontwikkelt.

Wanneer te zien?

Tropic City Amsterdam is te zien van 3 maart t/m 5 maart op het Open Pleyn. Openingstijden: 09.00 tot 17.00 uur. De show is vrij toegankelijk en te bezoeken zonder museumentreebewijs.

Tropic City Talk

Zondag 5 maart wordt Tropic City afgesloten met een expert-meeting. In deze Tropic City Talk stellen we de vraag centraal hoe natuurlijke veranderingen zoals opwarming van de aarde en toename van wateroverlast, die in eerste instantie een probleem vormen, juist kunnen worden benut als nieuwe kansen voor onze stedelijke leefomgeving. Naast Jólan van der Wiel, die zal spreken over zijn Tropic City installatie, spreken vier experts over hun visie op 'natuurlijke transformatie' en de mogelijkheden die klimatologische veranderingsprocessen bieden om nieuwe vormen van architectuur en stadsontwerp te genereren.

Tropic City Talk is onderdeel van de serie MOVING CITY TALKS die Cityscapes Foundation op wisselende locaties in Amsterdam organiseert over actuele stedelijke vraagstukken en de rol die kunst, architectuur, wetenschap daarbij kunnen spelen. Van 14.00 uur tot 16.00 uur. Toegang is gratis met geldig entreebewijs. Wil je hierbij aanwezig zijn? Op dit moment zit de lezing vol, maar er zijn nog enkele plaatsen voor de lezing beschikbaar op de dag zelf. Meld je hiervoor bij de informatiebalie op het Open Pleyn.

Tropic City Amsterdam is mede mogelijk gemaakt door Het Scheepvaartmuseum, (AFK) Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds, Fonds Kwadraat en Cultuur + Ondernemen.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.