Vrijdag 26 t/m zondag 28 mei zijn in Het Scheepvaartmuseum twee compleet gerestaureerde 18de-eeuwse globes uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland te zien. De globes dateren uit 1750 en zijn geproduceerd door de firma Valck, makers en uitgevers van kaarten en globes te Amsterdam.

Deze aard- en hemelglobe waren in de 18de eeuw luxeproducten, maar ook praktische hulpmiddelen voor navigatie. Ze werden volgens de laatste wetenschappelijke inzichten gemaakt. De sterrenbeelden waren op cartografisch gebied het nieuwste van het nieuwste.

Firma Valck

De firma Valck was in de 18de eeuw de enige uitgeverij van globes in Nederland, zij stonden bekend om hun accuratesse. Na het overlijden van Leonard Valck in 1746, de zoon van de oprichter, Gerard Valck, zette zijn vrouw Maria Schenk de uitgeverij, die gelegen was in het huidige pand van Peek en Cloppenburg, voort. Zij maakte geen nieuwe globes meer, maar verving de datering 1700 door 1750, zoals ook te zien is op de globes.

De twee globes hebben lange tijd in het depot van het Noord-Hollands Archief gestaan. Zij waren in matige conditie, sterk vervuild en niet meer leesbaar. Daarom heeft de Provincie Noord-Holland in 2016 financiële middelen ter beschikking gesteld voor de restauratie. Papierrestaurator Francien van Daalen heeft de globes hun glans van weleer teruggegeven. Kijk hier voor meer achtergrondinformatie en filmpjes over het restauratieproces.

Programma

Vrijdag 26 mei:
-13.00 en 14.00 uur: Korte lezing 'Conservering en restauratie van een globepaar van Gerard en Leonard Valck' door Francien van Daalen, papierrestaurator.
-Je kunt de globes aansluitend bekijken van 15.00 - 17.00 uur met een gids op zaal.

Zaterdag 27 mei
-13.00 en 14.00 uur: Korte lezing 'Hemel op aarde. Een set 18de -eeuwse globes in de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland' door Alexander de Bruin, conservator Noord-Hollands Archief. 
-Je kunt de globes aansluitend bekijken van 15.00 - 17.00 uur met een gids op zaal.

Zondag 28 mei
-13.00 en 14.00 uur: Korte lezing 'Globes en (wereld)kaarten' door Djoeke van Netten, gastconservator tentoonstelling Blaeu's wereld in kaart. 
-Je kunt de globes aansluitend bekijken van 15.00 - 17.00 uur met een gids op zaal.

Kosten & aanmelden

Alle activiteiten zijn gratis op vertoon van een geldig museumentreebewijs. Je dient je wel vooraf aan te melden. Wil je je aanmelden voor de activiteiten? Dat kan hier online of op de dag zelf in het museum.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.