Tijdens het Amsterdam Light Festival projecteert Het Scheepvaartmuseum een kunstwerk van de Zuid-Afrikaanse artiest Marcus Neustetter op de gevel.

De zevende editie van Amsterdam Light Festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019. Tijdens dit jaarlijkse lichtkunstfestival voor jong en oud verandert de historische binnenstad van Amsterdam tijdens de donkerste maanden van het jaar in één groot openlichtmuseum. Ook op de gevel van Het Scheepvaartmuseum is dit jaar weer een lichtkunstwerk te zien, dagelijks van 17.00-22.00 uur. 

Shadow Scape door kunstenaar Marcus Neustetter

Shadow Scape door kunstenaar Marcus Neustetter

"Met het creeeren van de lichtshow Shadow Landscapes van buitenlandse artefacten, ben ik nieuwsgierig naar wat ze onthullen over hun oorsprong, geschiedenis en verhalen."

Dit jaar is het thema van het Amsterdam Light Festival: 'The Medium is The Message'. Een uitspraak van de beroemde Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. De rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan in deze editie centraal. Marcus Neustetter zegt hierover: "In mijn werk vind ik het interessant hoe een medium van licht en schaduw, vorm en betekenis verwoorden. Bevat de schaduw van een object de betekenis en boodschap van dit object? Met het creeeren van de lichtshow Shadow Landscapes van buitenlandse artefacten, ben ik nieuwsgierig naar wat ze onthullen over hun oorsprong, geschiedenis en verhalen. Om te werken met collecties in Amsterdam, zoals die van Het Scheepvaartmuseum, geeft de lokale relevantie betekenis."

Kom ook kijken bij het schaduwlandschap van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar van 29 november 2018 t/m 20 januari 2019!

Terugblik 2017

De installatie van vorig jaar was te zien op het VOC-schip de 'Amsterdam'.

Terugblik 2017: 'Homeward Bound'

Terugblik 2017: 'Homeward Bound'

Tijdens Amsterdam Light Festival 2017 was het lichtkunstwerk 'Homeward Bound', te zien op het VOC-schip 'Amsterdam'! Het kunstwerk was ontworpen door Victor Engbers. De installatie Homeward Bound was geïnspireerd op een bijzonder natuurverschijnsel: Sint-Elmusvuur. Dit fenomeen is vernoemd naar de Erasmus van Formiae, de patroonheilige van zeelieden, en wordt vooral 's nachts tijdens een storm of onweersbui waargenomen. Het verschijnsel deed zich vaak voor op puntige objecten zoals scheepsmasten. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.