Op zaterdag 24 november organiseren Het Scheepvaartmuseum en het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) in samenwerking met het Tropenmuseum en Amsterdam Museum, een gratis studiemiddag voor docenten uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs over het Nederlandse Trans-Atlantische slavernijverleden.

De middag begint met een minicollege van Leo Balai, onderzoeker naar de maritieme slavernijgeschiedenis en auteur van het boek “Geschiedenis van de Amsterdamse Slavenhandel”. Daarna kan je twee actieve workshops kiezen, waarin je lesmateriaal en praktische tips meekrijgt over hoe je het slavernijverleden kunt bespreken in de klas. Kies uit de workshops die worden gegeven door Aminata Cairo (lector Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool), Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DJKL), Arend van Dam (schrijver van historische kinderboeken) en door educatoren van Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum en Tropenmuseum. Meer informatie over de workshop vind je hieronder. Na de workshops is er een plenaire afsluiting. Daarna is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen tijdens een borrel.

Wil je jouw partner (of partner met kinderen) meenemen? Dat kan! De museumdocenten van Het Scheepvaartmuseum bieden hen een leuk programma aan dat een deel van de tijd beslaat dat jij bezig bent. Het andere deel van de tijd kunnen zij zelf zelfstandig het museum ontdekken. Tijdens de afsluitende borrel komt iedereen weer samen.

Waar en hoe laat

  • De studiemiddag vindt plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
  • De inloop en registratie is vanaf 12:30 uur. Om 13:00 uur start het welkomstwoord en de lezing van Leo Balai. De afsluitende borrel start om 16:30 uur.

Aanmelden

Deelname is gratis. Aanmelden kan via b.vanderdrift@ninsee.nl o.v.v. studiemiddag slavernijverleden in de les. Vermeld in de mail of je een partner meeneemt ivm het partnerprogramma en de naam van de onderwijsinstelling waaraan je verbonden bent. Er zijn een beperkt aantal plekken, dus meld je op tijd aan!

Informatie over de workshops

  • Dr. Aminata Cairo, lector van de Haagse Hogeschool, gaat jullie meenemen in de Inclusivity Training Toolkit, een trainingsprogramma dat mensen helpt bepaalde vaardigheden aan te sterken. Hoe maak je een connectie met de mensen voor je? Hoe creëer je een inclusieve leeromgeving waar wij met de lastige vragen en gevoelens om kunnen gaan? Het thema van de slavernij wordt vaak vermeden omdat het ongemakkelijk is. Hoe kunnen wij een leeromgeving creëren voor iedereen waar wij het ongemak niet uit de weg gaan, maar er juist verrijkt uit voortkomen?
     
  • Stichting Discussiëren Kun Je Leren maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar. Hun missie is: praat erover, maak contact, doorbreek taboes, voorkom vooroordelen. DKJL is bewezen effectief in duurzaam bestrijden van vooroordelen. Deze workshop is bedoeld om deelnemers te informeren over de methode DKJL. DKJL deelt haar elfjarige kennis en ervaringen t.b.v. het omgaan met meningsverschillen in de klas, begeleiding bij burgerschap van leerlingen en het bespreekbaar maken van gedeelde geschiedenis en ons slavernijverleden. Deelnemers raken bekend met DKJL werkvormen uit de les en krijgen direct ideeën mee voor in de praktijk. Daarnaast leren zij zelf een deel van een DKJL les te ervaren.
     
  • Met het bekroonde boek De reis van Syntax Bosselman, verhalen over de slavernij schreef Arend van Dam een boek waarin veel facetten van het Nederlandse slavernijverleden worden behandeld. Op welke manier kan dit boek bijdragen aan een discussie in de klas? Welke opdrachten kunnen ertoe leiden dat de leerlingen meer inzicht krijgen in deze zwarte bladzijde in de geschiedenis? De schrijver behandelt diverse verwerkingsvormen en zet de deelnemers aan het werk.
     
  • Workshop door de educatoren van Het Scheepvaartmuseum, Tropenmuseum en Amsterdam Museum: Wat kan erfgoed over het slavernijverleden vertellen? Hoe kun je erfgoed inzetten om in gesprek te gaan met je leerlingen? Tijdens deze workshop ontdek je de mogelijkheden die Het Scheepvaartmuseum, Tropenmuseum en Amsterdam Museum bieden op het gebied van het slavernijverleden. Je krijgt concrete ideeën en handvatten om je lessen te verrijken.

Presentatie DVD Box 'Levend Verleden'

Filmmaakster Ida Does presenteert deze dag tevens haar nieuwe DVD Box ‘Levend Verleden’, een drietal documentaire films met de titels 'Vrede, herinneringen aan Anton de Kom', 'Amsterdam, sporen van suiker' en 'Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid'. De DVD Box is gratis beschikbaar voor scholen en erfgoedinstellingen. Eerder deze week is het eerste exemplaar van de serie al uitgereikt in Suriname aan schrijfster Cynthia McCleod. Dankzij het draagvlak in zowel Suriname als Nederland kan de serie gratis beschikbaar worden gesteld voor oa scholen. Klik hier voor meer informatie over de DVD Box.