Geef je les in het Speciaal Onderwijs en wil je met je leerlingen het Scheepvaartmuseum bezoeken? Er is hier veel mogelijk! 

Een onderwijsbezoek aan het museum maakt indruk op de leerlingen. Wij werken met museumdocenten met ervaring met de doelgroep die programma’s aanpassen aan de vaardigheden, behoeften en leerstijlen van de leerlingen.

VOC-schip Amsterdam

Kom aan boord van ons VOC-schip Amsterdam en zie, voel en beleef hoe dit schip in het echt en van dichtbij is.

Voor Speciaal Onderwijs is een bezoek aan het VOC-schip de Amsterdam het meest populair. Leerlingen leren over het (museum)gebouw uit de zeventiende eeuw, ze wandelen door een echte museumzaal en stappen aan boord van de Amsterdam. Op het schip hoeft niet gefluisterd te worden, de zintuigen worden geprikkeld en je waant je in een andere tijd. De museumdocent bouwt een doe-activiteit of tekenopdracht in.
Dit programma kan vaak aangepast worden voor leerlingen uit het SBO, SO, VSO en PrO.

Persoonlijk contact

Wil je dit of een ander programma boeken? Heb je vragen?

  • Voor het Speciaal Onderwijs vinden we het belangrijk om bijzondere wensen en verwachtingen met elkaar te bespreken. Onze boekers staan je graag te woord, via mail: educatie@hetscheepvaartmuseum.nl of bel met telefoonnummer 020 523 2300.
  • Heb je al online geboekt en het vakje ‘Speciaal Onderwijs’ aangevinkt? Dan proberen we je terug te bellen om wensen en verwachtingen door te nemen.

Praktische zaken

  • Op maandag is het meestal rustig in het museum. Op andere dagen is het drukker, maar mag je vanzelfsprekend ook boeken.
  • Wij raden het bovenstaande programma aan, maar denken graag met je mee over wat er nog meer kan.
  • Voor het reguliere onderwijs geldt per 15 leerlingen één museumdocent. Groepen uit de onderwijstypen geven we echter graag wat meer aandacht; voor hen geldt: per 10 leerlingen één museumdocent. (Het museum biedt dit per klas van > 20 leerlingen één gratis museumdocent aan.)
  • Voor elk groepje (van 10 leerlingen) geldt dat zij ook begeleid moeten worden door een volwassen docent of begeleider van de school; bij voorkeur iemand die de leerlingen kent.
  • Oók SO, SBO en VSO-scholen uit Amsterdam kunnen gratis met de Cultuurbus naar ons museum komen . Zie de website van MOCCA voor meer informatie en de voorwaarden.
  • Op dit moment bieden wij géén standaardprogramma’s aan voor leerlingen met een visuele of auditieve beperking. Misschien zijn er wel mogelijkheden. Neem daarvoor contact op, via mail: educatie@hetscheepvaartmuseum.nl of bel met telefoonnummer 020 523 2300.