Ontdek het boeiende verhaal achter het authentieke havenspeelgoed van Bruynzeel, dat de Amsterdamse haven in 1940 tot leven brengt. Een uniek inkijkje in de complexe rol van dit bedrijf tijdens de Duitse bezetting.

Het verhaal achter het authentieke havenspeelgoed van Bruynzeel. Door Isaäc Vogelsang, conservator bij Het Scheepvaartmuseum.

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

Tussen 8 januari, 2023 en 9 juni, 2024 is in de presentatieruimte van Het Scheepvaartmuseum het unieke havenspeelgoed van de Zaanse firma Bruynzeel te zien. Dit speelgoed, dat een levensecht beeld geeft van de Amsterdamse haven in 1940, transformeert jou tot de havenmeester van Amsterdam. Het verhaal achter dit speelgoed onthult de complexe rol van Bruynzeel tijdens de Duitse bezetting.

Als grootste deurenleverancier van Europa vervulde Bruynzeel destijds een delicate rol. Ondanks de levering van deuren voor Duitse soldatenbarakken in de eerste twee jaar van de oorlog, engageerde het bedrijf zich ook in kleine daden van verzet. Toen Nederlandse bedrijven kampten met ernstige tekorten aan energie en grondstoffen, moest ook Bruynzeel de productiecapaciteit drastisch verminderen. Door speelgoed met handzaagjes uit restmateriaal te produceren, wist de fabriek operationeel te blijven. Dit zorgde ervoor dat de arbeiders aan het werk konden blijven en minder kans liepen om naar Duitsland te worden gestuurd.