Elk jaar doet Het Scheepvaartmuseum aanwinsten. Vanuit de verzamelthema's 'Atlantische wereld, gedeelde maritieme geschiedenis en geïnspireerd door de zee' zoekt het museum naar objecten om de collectie verder te versterken en/of aan te vullen. 

Bekijk hieronder de meest recente aanwinsten, welke je nu ook in het museum kan bewonderen. Hopelijk tot binnenkort! 

Hans Op de Beeck - Waves (2)

Hans Op de Beeck - Waves (2)

Het Scheepvaartmuseum presenteert vanaf 17 februari 2023 een nieuwe aanwinst: de aquarel Waves (2), van internationaal bekende en gelauwerde Belgisch kunstenaar Hans Op de Beeck.

Gelegenheidsglas plantage Molhoop

Gelegenheidsglas plantage Molhoop

Dit prachtige glas uit circa 1750-1800 laat een weergave zien van de Surinaamse plantage Molhoop, waarop ook tot slaafgemaakten te zien zijn, net als een zeilschip voor anker. Het glas was ooit van de plantage-eigenaren en staat in schril contrast met de slechte leef- en werkomstandigheden van de tot slaaf gemaakten. Het gelegenheidsglas is aangekocht met hulp van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

Olieverfschilderij van de Aemilia voor Duinkerken

Olieverfschilderij van de Aemilia voor Duinkerken

De Aemilia was een belangrijk schip van luitenant-admiraal Maarten Tromp. Aan boord van dit schip namelijk versloeg Tromps vloot een Spaanse vloot bij Duins en Duinkerken in 1639. Een echt scheepsportret ontbrak nog in onze collectie, en dit schilderij van Adam Willaerts vult deze leemte op. Bovendien vertelt het meer over de maritieme beeldcultuur van de 17e eeuw. Dit schilderij is aangekocht met hulp van het Mondriaan Fonds, de deelnemers van de VriendenLoterij en de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.