Nederland schafte op 1 juli 1863 officieel de slavernij af. Echter werd in Engeland rond 1800 al deze penning geslagen, met de tekst 'may slavery & oppression cease throughout the world'. 

Op 1 juli 1863 werd door Nederland de slavernij officieel afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen, drie jaar eerder gebeurde dat in Nederlands-Indië. 

Desondanks moesten de uit slavernij bevrijde mensen nog tien jaar verplicht blijven werken op de plantages. De plantage-eigenaren werden - als enigen - ook financieel schadeloos gesteld. 

Aan het einde van de achttiende eeuw gingen in het Verenigd Koninkrijk steeds meer stemmen op tegen slavenhandel en slavernij, wat ook internationaal navolging zou krijgen. Deze penning uit 1800 is daar een voorbeeld van.

Met de tekst MAY SLAVERY & OPPRESSION CEASE THROUGHOUT THE WORLD werd een wens uitgesproken die nog lang niet uit zou komen. Vrij vertaald betekent dit: 'moge slavernij en onderdrukking wereldwijd ophouden te bestaan'. Nederland was samen met de Verenigde Staten een van de laatste landen die officieel de slavernij afschafte.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees hier vijf veelgestelde vragen over het slavernijverleden en Het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.