• Wanneer: 2 juni 2019
  • Hoe laat: van 11:30 tot 12:30 uur
  • Duur: 60 minuten
  • Voor wie: Volwassenen
  • Kosten: €18,- p.p. (museumentreebewijs niet inbegrepen, wel verplicht; te koop in het museum op de dag zelf. museumkaart geldig.).
  • Aanmelden: kaartverkoop lezing uitsluitend via de vrije academie.

Wat laat de kaart zien aan zijn lezers? En wat laat een kaart níet zien? Historicus Merel Luijendijk bereidt u tijdens deze lezing voor op uw bezoek aan de nieuwe tentoonstelling Cartografie & Curiosa.

In de zeventiende eeuw werden kaarten steeds verfijnder. Er was aandacht voor de kleinste details en de schoonheid van de illustraties maakt deze stuk voor stuk een kunstwerkje op zich. De kaarten vertellen veel over de reizen die werden gemaakt en over de wetenschap van cartografie. Historicus Merel Luijendijk bereidt u tijdens deze lezing voor op uw bezoek van de nieuwe tentoonstelling Cartografie & Curiosa. Zo zal ze laten zien dat een kaart niet alleen een handig navigatie-instrument is, maar dat deze ook veel laat zien over het wereldbeeld van de inwoners van de Republiek én werd gebruikt als legitimatie voor de uitbreiding van de Nederlandse bezittingen overzee. Wat laat de kaart zien aan zijn lezers? En wat laat een kaart níet zien? Na deze lezing zult u nooit meer hetzelfde naar een kaart kijken.

Kaarten voor de lezing zijn uitsluitend te koop bij de Vrije Academie via: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/lezing-cartografie-en-curiosa/

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.