• Wanneer: 25 en 26 juni 2022
  • Voor wie: Families en volwassenen
  • Kosten: Gratis met een geldig museumentreebewijs

Dit jaar sluit het Scheepvaartmuseum aan bij de eerste editie van de Zeehavendagen Amsterdam: een jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven de deuren opent voor het publiek, waarbij Het Scheepvaartmuseum veel leuke en interessante dingen organiseert voor jong én oud.

Tijdens het weekend van 25 en 26 juni brengt Het Scheepvaartmuseum veel publieksactiviteiten voor jong en oud, met daarin de tentoonstelling Amsterdam Havenstad op een centrale plek.

Programma

Flitsrondleidingen in het Nederlands en Turks (volwassenen)

Flitsrondleidingen in het Nederlands en Turks (volwassenen)

Amsterdam is altijd een stad geweest van komen en gaan. De haven was een plek waar mensen verlangend naar uitkeken of noodgedwongen in belandden. Ahmed Batman en een collega-rondleider nemen je mee op een speedtour door het museum: ze vertellen over migratie uit en naar de haven door de eeuwen heen. Je stopt bij het VOC schip, leert over de (oude) buurt, bekijkt mooie voorwerpen en hoort persoonlijke verhalen van vroeger en nu. Je eindigt in de tentoonstelling Amsterdam Havenstad. Deze rondleidingen zijn op beide dagen.

Baklava in Amsterdam Havenstad (volwassenen)

Baklava in Amsterdam Havenstad (volwassenen)

Heb jij een opa, vader of ander familielid die speciaal voor werk in de Amsterdamse haven naar Nederland verhuisde tussen 1960 en 1980? Ahmed Batman (museumprofessional en maker) geeft met Tim Streefkerk (conservator Het Scheepvaartmuseum) op zaterdag een kort praatje. Waarom wil het museum de verhalen van 'gastarbeiders' vastleggen die in de Amsterdamse haven werkten? Daarna horen ze graag verhalen van 'ervaringsdeskundigen' of familieleden. Aansluitend kun je aansluiten bij een flitsrondleiding in het Nederlands of Turks. Foto's meenemen mag. Wees welkom! Buyrun Gelin! Tijd: 13.45-14.30 uur Gratis thee, sterke koffie en veel baklava. Alleen op zaterdag.

Blokken klaar… Bootje bouwen maar! (alle leeftijden)

Blokken klaar… Bootje bouwen maar! (alle leeftijden)

Bouw samen met je (groot)ouder, broertje, zus, oom of oppas een bootje van Kapla-blokken. En jullie mogen helemaal zelf weten hoe. Inspiratie genoeg in het museum en in de tentoonstelling Amsterdam Havenstad! Gaan jullie voor een simpele roeiboot of bouw je het VOC-schip na? Maar let op, zorg ervoor dat het schip klaar en ‘zeewaardig’ is, voor de tijd om is…

Vaar (gratis) ook naar de buren 't Kromhout

Vaar (gratis) ook naar de buren 't Kromhout

Je kunt met een salonboot vanuit Het Scheepvaartmuseum (gratis) meevaren om ook bij het nabijgelegen Museum 't Kromhout op bezoek te gaan! Zij zijn speciaal voor de Zeehavendagen het gehele weekend geopend. De salonboten varen tussen 11.00 en 16.00 uur, op beide dagen.

Kijktocht: Noord, zuid, eropuit! (kinderen 6+)

Kijktocht: Noord, zuid, eropuit! (kinderen 6+)

Ga op een reis door het gebouw en volg daarbij de windrichtingen. Overal vind je voorwerpen met verhalen; soms zelfs meerdere verhalen bij één voorwerp. Beantwoord de vragen en los de puzzel op. Waar brengt jouw reis je heen? Oost, west, of toch terug naar huis? Ben je klaar, dan vouw je van de kijktocht een bootje en maak je kans op een mooie prijs!

Bezoek de tentoonstelling 'Het Noordzeekanaal'

Bezoek de tentoonstelling 'Het Noordzeekanaal'

Bezoek ook meteen de (kleine) tentoonstelling 'Het Noordzeekanaal'. Door de bouw van de zeesluis in IJmuiden in 1876 werd nl. opeens de Amsterdamse haven bereikbaar voor de grotere zeeschepen. En deze bereikbaarheid is nog steeds een punt van aandacht. Zo kan je objecten zien uit de eerste bouwperiode van de zeesluis, waaronder unieke foto’s, tekeningen en de door koning Willem III ondertekende oorkonde tijdens de feestelijke opening op 1 november 1876. Een bezoekje waard!

Overige activiteiten

  • Stap vanaf de kade aan boord voor een gratis vaartocht op De Tulp van Amsterdam Boat Cruises (alleen zondag)
  • Bezoek het gastschip Bernard van Leer, KNRM (beide dagen). 
  • Bekijk in een enorme waterbak (neergezet door de Amsterdamse rederij Spliethoff) een miniatuur vrachtschip dat op afstand wordt bestuurd.
  • Gedurende openingstijd wordt er in de De Ruijterzaal een kleine banenmarkt ingericht voor werk in de haven
  • Op zaterdag tussen 14:00 en 16:00u verzorgt de brandweer een blusboot demonstratie.

Aanmelden

Voor deze bovenstaande activiteiten kan je je op inloop aanmelden in het museum.

Samenwerkingspartners

Ook bij onze buren van Museum ’t Kromhout kun je terecht voor een speciaal programma, dus loop hier na je bezoek vooral ook even langs!

Het Scheepvaartmuseum is partner van de Zeehavendagen Amsterdam die georganiseerd worden door amports Amsterdam.

Korting

En speciaal ter gelegenheid van Zeehavendagen Amsterdam ontvang je op 25 en 26 juni 50% korting op je online entreeticket.
Vul bij de kortingscode 'zeehavendagen2022' in als je van dit voordeel wilt profiteren.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.