Een dagje uit naar een museum is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een museumbezoek kan vaak overprikkelend of vermoeiend zijn. In 2018 is Het Scheepvaartmuseum daarom gestart met het aanbieden van een autismevriendelijk familiebezoek. Op deze dagen krijgen kinderen met autisme en hun familie de kans om op een prikkelarme manier Het Scheepvaartmuseum te bezoeken.

Het Scheepvaartmuseum signaleerde dat voor personen met autisme, ADHD of een andere prikkelverwerkingsstoornis onvoldoende museumaanbod aanwezig is. Het autismevriendelijk museumbezoek is speciaal ontwikkeld voor families met kinderen met autisme van 6 t/m 13 jaar. Aanmelden kan dan ook alleen wanneer je binnen deze leeftijdsgroep valt. We werken aan een programma voor andere leeftijden.   

Reacties van ouders en kinderen

Ouders en kinderen beleven een fijne dag in Het Scheepvaartmuseum tijdens een prikkelarm bezoek, lees hun reacties hieronder: 

"Net een hele fijne rondleiding gehad over de tentoonstelling game changers. Wat een heerlijk geduldige dame. En een fotograaf die alles vastlegde, periscoop gemaakt en nu even spelen op het VOC schip. We kregen geen gekke blikken als er iemand ineens op de vloer lag. Geen gezucht en gesteun als er iemand niet op leek te letten en een Brennan die heel veel al kon vertellen en daarop gewoon aangevuld werd. Een aanrader. Dikke pluim voor Het Scheepvaartmuseum en de dame van de rondleiding.
Ingrid ‘t Hart, moeder van Brennon en Moyra.

“De gids bleken we van het vorige bezoek nog te kennen. Ze is een topper! Bedankt voor deze mooie herinnering.”
Simone Rolink, moeder van Hidde.

“We gingen eerder de periscoop knutselen en dit was erg prettig, het was zeer prikkelarm.”
Tamara Frankhuisen, moeder van Nout.

Autismevriendelijk bezoek: in 2022

We hopen binnenkort weer een autismevriendelijk bezoek te kunnen organiseren. Zodra we hier meer over weten, melden we dat uiteraard direct op deze pagina - dus hou de website in de gaten. 

Als je hier vragen over hebt, kan je ons altijd een mail sturen via educatie@hetscheepvaartmuseum.nl

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.