Maak klassieke asperges met een twist volgens het recept van Ralph. Hoewel witte asperges bij ons het populairst zijn, zijn het in de rest van de wereld juist de groene en paarse variant.

Asperges komen waarschijnlijk oorspronkelijk uit Egypte. De Romeinen wisten de groente ook te waarderen, maar na de val van het Romeinse rijk is de groente binnen Europa in verval geraakt. In het Midden-Oosten bleef de groente wel bekend. Pas in de zeventiende eeuw komt de asperge weer terug naar Europa. Eerst vooral in Frankrijk en in de 19e eeuw ook in Nederland, België en Duitsland. Daar wordt de witte asperge het populairst. Dat is nog steeds zo, terwijl in de rest van de wereld de groene en paarse variant (die boven de grond groeit) het meest gewild is.

"In Nederland, België en Duitsland is de witte asperge het populairst, terwijl in de rest van de wereld de groene en paarse variant (die boven de grond groeit) het meest gegeten wordt."

Asperges worden verdeeld in maten, naar dikte van ruim 28 mm (AAA) tot minimaal 12 mm (B), maar wat lastig te zien is, is de leeftijd. Asperges zijn meerjarige planten. Ze groeien zo’n 8-10 jaar. Ook daar zit een groot smaakverschil. Bij Het Scheepvaartmuseum gebruiken we bij voorkeur de 3 jaar oude asperges (de derde oogst dus). Jong hebben ze wat minder smaak, ouder worden ze soms wat dradiger. Het is in de supermarkt vaak moeilijk te zien hoe “oud “ de asperges zijn. Je groenteboer weet het misschien wel.

Asperges kun je op veel verschillende manieren bereiden. Ik heb zelfs wel eens een dessert gemaakt met asperges. In dit recept houd ik het vrij klassiek, maar dan wel met een kleine twist.

"Asperges zijn een meerjarige plant. Ze groeien zo’n 8-10 jaar. Ook daar zit wel een groot smaakverschil."

Ingrediënten

  • 12 asperges
  • 4 plakken gekookte ham (ik gebruik het liefst Gaasterlands kruidenvarken, of Livar, maar elke soort kan)
  • 80 gram geraspte kaas (ik gebruik het liefst Olde Remeker, maar elke kaas is goed)

"Ik heb asperges zelfs eens als dessert bereid. Ik hou het hier vrij klassiek, maar dan wel met een kleine twist."

Bereiding

  1. Schil de asperges en snij de onderkant er af. Die zijn droog, meestal is zo’n 3 cm wel genoeg.
  2. Kook de asperges in water met weinig zout. Afhankelijk van de dikte zo’n 8-10 minuten.
  3. Leg de asperges in een ovenschaal, bedek de asperges met de plakken ham en bestrooi dat met de geraspte kaas. 
  4. Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200° Celsius. Ze hebben ongeveer 25 minuten nodig

Lekker met aardappels, vers gehakte peterselie en eventueel wat gekookte eitjes

Ralph Dahlhaus is chef-kok bij Het Scheepvaartmuseum. Met zijn recepten kun je meekoken volgens de eetcultuur 'Dutch Cuisine': smaakvol, duurzaam, veelzijdig, eerlijk en seizoensgebonden. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.