Met deze gemarineerde prei met een gepocheerd ei en Hollandse garnalen van chef-kok Ralph Dahlhaus haal je de favoriete groente van keizer Nero in huis.

Prei wordt vaak alleen gebruikt in soep en sauzen. Dat is heel jammer want het is een ongelooflijk lekkere groente. Het schijnt de favoriete groente van keizer Nero geweest te zijn, al is dat misschien niet de beste aanbeveling. 

"In plaats van garnalen kun je ook prima ham, gerookte zalm of gerookte kipfilet erbij eten."

Prei is ook een goede groente voor bijen en hommels. Ze zijn gek op preibloesems, dus zet ze ook vooral in je moestuin. Dat kan het hele jaar door, afhankelijk van het type prei dat je plant. We gaan in dit recept ook het groen van de prei gebruiken, weggooien is niet nodig. We maken van het preigroen prei-olie.

"Prei is ook een goede groente voor bijen en hommels. Ze zijn gek op preibloesems, dus zet ze ook vooral in je moestuin"

Ingrediënten 

 • 2 dunne preien (ca. 300 gram)
 • 1 dl olijfolie
 • 6 blaadjes basilicum
 • half bosje peterselie
 • 4 verse scharreleieren
 • 1 theelepel mosterd
 • 1 theelepel azijn (ik gebruik witte wijnazijn)
 • 100 gram Hollandse garnalen
 • bieslook
 • eventueel 4 stukjes plastic folie
 • beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

"Veel mensen vinden het erg lastig om gepocheerde eitjes te maken, maar met de onderstaande methode lukt het iedereen."

Bereiding

 1. Snij de wortels van de prei af, deze mogen weg. Snij ook het donkergroene gedeelte af. Dit gaan we gebruiken voor de olie.
 2. Was de preien. Als ze erg vuil zijn, kun je het eerste velletje er af halen, meestal is dit bij dunne prei niet echt nodig
 3. Om de olie te maken, snij je het groene gedeelte fijn. Vervolgens doe je dat in een blender met de blaadjes basilicum en peterselie. Voeg de olijfolie toe en mix tot het helemaal fijn is. Als het niet goed mengt kun je eventueel wat extra olie toevoegen.
 4. Zeef de olie (tip: als je het door een koffiefilter zeeft, krijg je hele schone olie. Die kun je in de koelkast nog makkelijk een week of twee bewaren. Erg lekker over roerei of de pasta)
 5. Het witte van de prei gaan we ondertussen aanbakken (of grillen). De prei hoeft niet helemaal gaar te worden, maar wel een beetje aangezet.
 6. Neem 1 dl van de prei-olie en meng die met de azijn en mosterd. Meng dit met de prei en laat dit even intrekken.

Een recept van Ralph Dahlhaus, chef-kok bij Het Scheepvaartmuseum

Veel mensen vinden het erg lastig om gepocheerde eitjes te maken, maar met de onderstaande methode lukt het iedereen.

 1. Neem een stuk plastic folie van ca. 20x20 cm. Vet dit in met een neutrale olie.
 2. Doe het plastic in een koffiekopje en doe dan het ei er in (zonder schaal) en knoop het plastic dicht met een touwtje.
 3. Breng een pan water aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur wat lager, zodat het net niet kookt en doe nu voorzichtig de zakjes ei in het water.
 4. Na 3 minuten haal je de zakjes er uit en leg je ze gelijk in koud water. Knip de zakjes open en klaar!

De garnalen hebben weinig bewerking nodig. Meng ze met wat fijn gesneden bieslook, verse peper en citroensap. In plaats van garnalen kun je ook prima ham, gerookte zalm of gerookte kipfilet erbij eten.

Ralph Dahlhaus is chef-kok bij Het Scheepvaartmuseum. Met zijn recepten kun je meekoken volgens de eetcultuur 'Dutch Cuisine': smaakvol, duurzaam, veelzijdig, eerlijk en seizoensgebonden. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.