Van 14 april 2017 t/m 30 september 2018 was één van de absolute topstukken, de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648, in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te zien. Deze wereldkaart met een formaat van 2 bij 3 meter, bood de meest actuele kennis van de wereld.

Van deze versie van de kaart is er maar één ter wereld. 'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de 'gouden eeuw' was een uitbreiding van de populaire Atlassen tentoonstelling.

wat is er te zien op de kaart?

Met een loep in de hand kreeg je de gelegenheid om alle verrassende details op de kaart te ontdekken. Zo is de wereldkaart van Blaeu één van de eerste kaarten waar de kustlijn van Australië en Nieuw-Zeeland te zien is. Daarnaast maakte je kennis met de westerse en superieure kijk op inboorlingen; kannibalen en een lama in Zuid-Amerika, olifanten in Afrika, zeemonsters en zeeslagen. Een echte ontdekkingsreis!

Ontdek de mooiste details. Fotocredits: Kenneth Stamp Photography

de Amsterdamse firma Blaeu

De firma Blaeu was de grootste producent van kaarten in de zeventiende eeuw. De Blaeus baseerden zich op eerdere kaarten, eeuwenoude overlevering én de meest recente ontdekkingen. De boekhandel van de firma Blaeu was gevestigd vlak bij de haven, het huidige Damrak in Amsterdam. Deze locatie was niet toevallig gekozen. Daar arriveerden nieuwe producten en informatie van over de hele wereld. Zeelieden, kooplieden, geleerden en regenten samen, geïnteresseerd in Blaeu's kennis en kunde, kwamen hier samen. De cartografie van de firma Blaeu heeft dan ook veel invloed gehad op het wereld- en kaartbeeld. Veel cartografen probeerden Joan Blaeu na te volgen of te verbeteren.

de must-sees

De wereldkaart van Blaeu zit vol symboliek, illustraties en beeldende verhalen. De details zijn klein, maar opmerkelijk. Heeft u de kaart niet kunnen bezoeken? Hier verklappen we de verhalen achter een paar opvallende details.


Minicolleges

In ongeveer één minuut meer ontdekken over de details op de kaart van Joan Blaeu uit 1648? In onze minicolleges vertelt gastconservator Djoeke van Netten je alles over de details op de kaart. Watch & learn!

'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de 'gouden eeuw' is niet meer te zien bij Het Scheepvaartmuseum.