In de noordhal (richting de steiger, waar het VOC-schip Amsterdam en de Koningssloep liggen) staat sinds 2011 een bakstenen muur, gemetseld door de Schotse kunstenaar Nathan Coley. Het kunstwerk heet: 'Bringing back the ballast'. 

Het kunstwerk 'Bringing back the ballast' is gemaakt in opdracht van de Rijksgebouwendienst ter gelegenheid van de renovatie in 2011 van 's Lands Zeemagazijn, of te wel Het Scheepvaartmuseum.

Coley liet zich inspireren door de reizen van de VOC en WIC. De schepen van de VOC en WIC namen bakstenen als ballast mee. Op de plaats van bestemming werden daar muren, huizen en forten mee gebouwd.

Coley liet de eeuwenoude stenen van deze muur ook zo'n reis maken. In een container deden ze vier historische plaatsen aan: Singapore, Fremantle (Australië), Paramaribo en Sint Eustatius. De reis eindigde in Het Scheepvaartmuseum, waar hij er deze muur mee heeft gemetseld.

Zo staat deze muur volgens Coley symbool voor het koloniale verleden van Nederland. 

Bringing back the ballast (2011)

Bringing back the ballast (2011)

Door de Schotse kunstenaar Nathan Coley (1967), te zien in de noordhal van Het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.