• Wanneer: tot 20 mei, 2024

Het Scheepvaartmuseum presenteert de tijdelijke presentatie: Cor Jaring | Buurtgezichten en havenportretten met fotografie van de Amsterdamse topfotograaf Cor Jaring. 

De deuren van deze fotografiepresentatie openden op 17 november 2023. Die datum markeert de tiende sterfdag van Jaring. Het oeuvre van Cor Jaring (1936-2013) is veelzijdig en gevarieerd maar niet alle disciplines uit zijn werk zijn even bekend. Deze selectie foto's uit onder andere het Amsterdamse Stadsarchief, het Rijksmuseum en uit de familie collectie van Jaring brengt hier verandering in.

Neem een virtueel kijkje in expositie van Cor Jaring:

Er wordt ingezoomd op de periode van voordat hij in één klap beroemd werd door zijn foto van Bart Huges die een gaatje in zijn eigen hoofd boorde om continue high te kunnen zijn. De focus van deze tentoonstelling ligt op de fotografie van de buurten die Cor Jaring hebben gevormd: de buurten rondom Het Scheepvaartmuseum, de Oostelijke Eilanden, en de Amsterdamse haven. Zijn bakermat. 

Cor Jaring bracht zijn jeugd door op Wittenburg en bracht de eerste jaren van zijn professionele leven door als arbeider in de Amsterdamse haven. Daarna ging hij in militaire dienst. Daar leerde hij fotograferen en dit bracht hem in de jaren ’60 als fotograaf terug naar de plek waar zijn eerste loopbaan begon. Hij had een oog voor portretten en de rauwe haven bleek tien jaar later een fantastische plek om noeste koppen voor zijn lens te zetten. In die jaren zag hij zijn oude buurtje veranderen, of in zijn woorden: ‘ver-yuppen’. Met zijn camera dwaalde hij over de Oostelijke Eilanden (Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg) en bracht de straten in beeld voordat nieuwbouw de ziel uit zijn buurt haalden. Zijn buurt werd samen met de haven het decor van zijn werk. Elke omgeving was als een nieuwe leerschool voor Cor waar de straten hem vormden tot gelauwerd stadsfotograaf. 

In al zijn materiaal staan mensen centraal. Hij was een echte verhalenverteller en legde gemakkelijk contact. Cor was excentriek en eigengereid en won mensen makkelijk voor zich. Dat zorgde voor prachtige portretfotografie. Hij ontving in 1975 de eerste prijs bij de World Press Photo Award voor zijn beeld van de stad Amsterdam. Naast foto’s zijn er ook handarbeidwerken van Jaring, zoals miniatuurscheepjes in fles en gegraveerde potvistanden. Of deze uitblinken in schoonheid of vooral bezigheidstherapie waren op momenten dat zijn dwalende geest rust nodig had, mag de bezoeker zelf beoordelen. Zijn markante levensstijl was niet altijd gemakkelijk voor zijn vrouw en kinderen, die hem vaak moesten delen met de kroegen in de stad.  

In de presentatie, samengesteld door conservator fotografie & film Sara Keijzer, zijn foto’s zichtbaar die zowel uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum als uit het familiearchief van Jaring komen. De zaal is een absolute must-see voor liefhebbers van fotografie en Amsterdam Oost.

De presentatie is tot 20 mei, 2024 te zien.

Amsterdamse havenwerkers, Cornelis (Cor) Jaring / uit het familie archief van Cor Jaring.

Ook in de tentoonstelling Amsterdam Havenstad zijn werken van Cor Jaring te zien.