Ruwe schoonheid en puur vakmanschap in het zicht van de haven. De mooiste scheepsornamenten en scheepsversieringen zie je in de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

scheepsornamenten en scheepsversieringen

Het versieren van schepen is van alle tijden en nationaliteiten. Grieken, Romeinen, Vikingen en Hollanders: allemaal versierden ze hun schepen met schilderingen, houtsnijwerk en beelden die bol stonden van de symboliek. Het versterkte de identiteit en afkomst van een schip en haar bemanning. Ook nu nog wemelt het op het water van de gekleurde roerklikken, roerkoppen, mastschilden, mastwortels en stevenversieringen. Op aken die momenteel over ons IJsselmeer varen, tref je bijvoorbeeld vaak een liggende leeuw op de helmstok van het schip.

De mooiste scheepsversieringen in de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

De tentoonstelling ' De Scheepsornamenten' geeft een fascinerend overzicht van de ruwe schoonheid van scheepssier en het vakmanschap van de makers. Een paar roerkoppen en borstbeelden vertellen zelf wie ze zijn.


meer informatie over de (historie van) scheepsornamenten

Lees in het interessante achtergrondartikel over 'Versierde schepen: een uitdrukking van herkomst meer over de symboliek, ontwikkeling en betekenis van scheepsornamenten.