In aanloop naar een nieuwe vaste presentatie in 2024 nodigt Het Scheepvaartmuseum verschillende kunstenaars uit hun kijk te geven op de Nederlandse maritieme relaties met het Atlantische gebied.

Wat droeg de geschiedenis van ‘de Atlantische wereld’ bij aan de geglobaliseerde samenleving van vandaag? De Atlantische Oceaan verbindt Nederland met de rest van de wereld. In 2024 opent Het Scheepvaartmuseum daarover een nieuwe vaste presentatie. In aanloop naar deze nieuwe presentatie nodigt Het Scheepvaartmuseum verschillende kunstenaars uit hun kijk te geven op de Nederlandse maritieme relaties met het Atlantische gebied.

Vlaggen

Het kunstenaarscollectief van Sites of Memory trapt af met Atlantische Vensters #1: Decoding the Atlantic World en heeft de internationale seinvlaggen herontworpen en gecombineerd met videowerk. ‘Decoding the Atlantic World’ bevraagt de maritieme geschiedenis en de rol die ze speelt in het verleden, heden en de toekomst. Door het uit elkaar trekken en het aanpassen van de seinvlaggen, worden er vragen gesteld over macht, taal en eigenaarschap. Het collectief laat verhalen horen over enkele landen rondom de Atlantische oceaan die in het verleden gekoloniseerd zijn door Nederland. De geschiedenis die deze landen verbindt wordt vaak bekeken door een ‘westerse bril’. Dat is niet de enige manier om daarnaar te kijken.

Decoding the Atlantic World van het kunstenaarscollectief van Sites of Memory is de eerste in deze serie en is vanaf 1 juli 2022 tot 1 januari 2023 te zien en werd geopend tijdens Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen. 

Meer weten over hoe Decoding the Atlantic World is ontstaan? Maak verder kennis met Sites of Memory in onderstaande video:

Korte film - Decoding the Atlantic World

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen
Installatie Decoding the Atlantic World op de replica van VOC-schip Amsterdam

Installatie Decoding the Atlantic World op de replica van VOC-schip Amsterdam

Foto: Almicheal Fraay