Het Scheepvaartmuseum heeft een grote collectie fotoalbums uit de beginjaren van de fotografie.

T/m 9 februari 2021 was de tentoonstelling De Fotoalbums te zien. De foto's geven een prachtig, persoonlijk beeld van scheepsreizen en exotische bestemmingen. Een uniek beeld van het leven van zeelieden en reizigers. Als aanvulling op geschreven bronnen zijn deze foto's ook van grote historische waarde.

Met de komst van de handcamera werd fotografie ook bereikbaar voor het grote publiek. Het merendeel van de albums bestaat dan ook uit kiekjes van enthousiaste amateurs. Vaak waren dat zeelieden die hun verre reizen wilden vastleggen voor het thuisfront. Bijzonder zijn de albums met de eerste foto's van Japan met gruwelijke beelden van gehangenen. Andere albums zijn luchtig en laten heel andere zaken zien.

De Fotoalbums: het leven van zeelieden en reizigers.

Fotoalbums zijn gemaakt om in te bladeren, maar net als bij de atlassen is - in verband met de kwetsbaarheid ervan- bladeren niet mogelijk. Daarom vind je in de tentoonstelling een groot aantal gereproduceerde fotoalbums. Neem plaats in de comfortabele scheepslounge stoelen en luister al bladerend naar het persoonlijk verhaal van de maker van het album.