Nederland is een land van maritieme uitvinders. Al eeuwen wordt hier op en rond het water volop geïnnoveerd. Van Cornelis Drebbels eerste werkende duikboot uit 1620, tot de futuristische Ortega Submersible, de winnaar van de Piet de Jong Innovatieprijs 2016.

Van het snelste vrachtschip van de Gouden Eeuw, tot de 3D-printer die vrachtschepen misschien wel overbodig gaat maken.

Ontdek de 25 spannendste innovaties

De tentoonstelling 'Gamechangers | maritieme innovaties' voerde je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. Revolutionaire uitvindingen die niet alleen de scheepvaart, maar ook de Nederlandse samenleving en economie hebben beïnvloed, naast jammerlijk mislukte, tijdrovende en geld slurpende pogingen.

Nu te zien: Gamechangers | maritieme innovaties

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen


Te zien van 6 oktober t/m 1 juli 2018

Kom naar Het Scheepvaartmuseum en duik in de wereld van visionaire pioniers en betrokken mensenredders, maar soms ook gevaarlijke oplichters.

De tentoonstelling 'Gamechangers | maritieme innovaties' was te zien van 6 oktober 2017 t/m 1 juli 2018 en werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij, VSB fonds, Vereeniging de Prins Hendrik Stichting, Directie der Oostersche Handel en Rederijen, Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van 's-Lands Zeedienst en Dorus Rijkers Fonds.

De futuristische Ortega Submersible door Filip Jonker. Winnaar van de Piet de Jong Innovatieprijs in 2016.