Bijzondere mensen uit een bijzondere tijd vertellen hun verhaal.

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was in de 17e eeuw een van de machtigste en rijkste landen ter wereld. We noemen deze periode 'De Gouden Eeuw' omdat het erg goed ging met Nederland. Het waren welvarende tijden en dat was vooral te danken aan de scheepvaart. Geen land ter wereld had zoveel schepen als Nederland. Dankzij de scheepvaart bloeide de handel. De VOC werd opgericht en Amsterdam ontwikkelde zich tot het 'pakhuis van de wereld': goederen uit alle windstreken waren hier uit voorraad leverbaar.

Niet alleen de handel bloeide in de Gouden Eeuw: Nederlandse kunstenaars en wetenschappers uit die tijd zijn nog steeds wereldberoemd, zoals Antonie van Leeuwenhoek, Christiaan Huygens, Spinoza en Ferdinand Bol. De Republiek stond ook bekend als 'tolerant' en daar kwamen veel mensen uit het buitenland op af. Een reputatie die Amsterdam heden ten dage nog steeds heeft.

Maar de Gouden Eeuw kent ook donkere kanten. De Nederlandse koopmannen die rijk werden van de handel met verre landen gingen vaak niet erg zachtzinnig te werk. Soms moordden ze hele dorpen uit om hun zin te krijgen.

Bijzondere mensen uit de Gouden Eeuw vertellen hun verhaal in de westvleugel van Het Scheepvaartmuseum.


De tentoonstelling 'Zie je in de Gouden Eeuw' laat je op een heel persoonlijke manier kennismaken met de Gouden Eeuw. Je ontmoet personages uit deze bijzondere periode en je hoort hun persoonlijke verhalen. Zoals van het meisje Amimba, dat al op jonge leeftijd als slaaf moest werken. En visserszoon Jan Janszoon Weltevree, die helemaal geen schipper wilde worden maar uiteindelijk als een van de eerste Nederlanders voet aan wal zette in het verre Korea.

De tentoonstelling is bedoeld voor families met kinderen vanaf 10 jaar. De tentoonstelling is gemaakt met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tentoonstellingen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.