De Amsterdamse haven, een plek waar 65.000 mensen, van kraanmachinisten tot logistieke experts, werken en zorgen dat de op- en overslag op rolletjes verloopt. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

let op: deze tentoonstelling is te zien tot en met zondag 16 augustus 2020

In de tentoonstelling 'haven 24/7' ontdek je wat er gebeurt in de moderne Amsterdamse haven, de vierde haven van Europa. Chips, sneakers en iPods: vanuit de hele wereld reizen deze producten naar Amsterdam voor een overstap. Schepen komen binnen, laden of lossen en vertrekken weer. De goederen gaan op vrachtauto's, binnenvaartschepen of treinen verder naar een fabriek of naar de winkel. Vooral de op- en overslag van cacao en benzine zijn belangrijke factoren. Cruiseschepen worden regelmatig door de sluizen geloodst op weg naar het centrum van de stad.

Leer alles over de Amsterdamse haven in de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum tijdens de container ride.


van IJmuiden tot Amsterdam

Objecten en foto's uit de collectie geven het historisch kader, waarin de haven zich vanaf de opening van het Noordzeekanaal ontwikkeld heeft. Modellen van schepen en kades, de indringende portretten van havenarbeiders van de onlangs overleden fotograaf Cor Jaring, zelf begonnen als havenarbeider, schetsen de sfeer van een haven zoals veel mensen die kennen: een haven waar hard gewerkt wordt maar altijd bijzonder. Jaring en twee oud-collega's vertellen je het zelf.

Een spectaculaire, twintig meter lange maquette laat zien hoe enorm groot het moderne havengebied is – van 10 mijl buitengaats bij IJmuiden tot de Oranjesluizen bij Amsterdam. Met computers activeer je zelf films van havenbedrijven en interviews met mensen die gepassioneerd over hun werkzaamheden vertellen: van projectleider van een scheepswerf, een vletterman, de havenmeester, tot de stadsecoloog. Daarna beleef je de haven van binnenuit: in vliegende vaart word je vanuit het museumgebouw naar het havengebied vervoerd alsof je zelf een product in een container bent. Het voelt levensecht omdat het beeld is gefilmd door vier camera's in een container, die daadwerkelijk onder een helikopter hing.

Uiteindelijk weer thuis bekijk je alles in huis waarschijnlijk door een andere bril: wat is hiervan via de Amsterdamse haven bij je thuis terecht gekomen?