De interactieve familietentoonstelling is opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud.

Met een puts (een emmer) loop je langs verschillende 'eilanden'. Het spel – het Aan Boord-spel - dat op een tablet in de puts verstopt zit leidt je erlangs. Bij elk eiland is een model van steeds een ander type schip te zien. Verder ontdek je matrozenpoppen, werkkleding van de stokers en navigatie-instrumenten en nog veel meer. Spelenderwijs leer je van alles over de rangen en standen aan boord, hoe de bemanningsleden worden genoemd die meevaren, over hoe schoon het is, over het eten en drinken en scheurbuik.

Klim op van matroos tot kapitein

Doel van het Aan Boord-spel is om je op te werken van matroos tot kapitein door de vragen te beantwoorden. Aan het einde van het parcours kun je je score in een computer invoeren om te zien tot welke rang je opgeklommen bent. Je ontvangt je diploma thuis.

De vragen zijn op diverse niveaus, zodat de tentoonstelling voor elke leeftijd aantrekkelijk is. Een apart deel van 'Het leven aan boord' is speciaal voor kleuters tot 6 jaar. De kleintjes kunnen even lekker zitten op de tribune en genieten van een film over dieren aan boord met Bob van der Zee (Fred Delfgaauw) en Rinus de Rat. Samen gaan zij op zoek naar het schip waarop Bob van der Zee gewerkt heeft als dierenoppasser. Inclusief leuk liedje!

Leer alles over het leven aan boord in de Westvleugel van Het Scheepvaartmuseum.


Een compleet dagje uit

'Het leven aan boord' is een actief moment in Het Scheepvaartmuseum. De kinderen spelen een leuk spel en leren tegelijkertijd nieuwe dingen. Een bezoek aan het VOC-schip Amsterdam maakt de ervaring compleet. Dit schip ligt buiten aan de steiger en iedereen is van harte welkom aan boord! Zo vormen de tentoonstelling en het schip een mooie combinatie voor een dagje uit.

De tentoonstelling 'Het leven aan boord' is mede mogelijk gemaakt door Zabawas.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tentoonstellingen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.