In het kader van het rampjaar, dit jaar 350 jaar geleden, presenteert Het Scheepvaartmuseum tot 1 januari 2023 een kleine presentatie over de Slag bij Solebay. Twee monumentale wandtapijten en enkele objecten worden getoond die de zeeslag vanuit meerdere perspectieven belichten.  

Op 7 juni 2022 was het precies 350 jaar geleden dat de Slag bij Solebay plaatsvond, de eerste zeeslag van de Nederlandse oorlogsvloot van het Rampjaar. In het museum werd hier bij stilgestaan met de presentatie van 1672, een jaar vol rampen.

De Slag bij Solebay

Op twee monumentale wandtapijten zijn twee momenten uit de Slag bij Solebay te zien, die plaatsvond voor de Engelse oostkust op 7 juni 1672. Willem van de Velde de Oude maakte aan Nederlandse zijde de slag van dichtbij mee. Hij legde de slag als oorlogsjournalist vast in meerdere tekeningen, die hij later in zijn atelier in detail uitwerkte. Het zeegevecht was de eerste strijd die geleverd werd in de Derde Engels-Nederlandse oorlog (1672-1674). De Nederlandse vloot van meer dan 100 oorlogsschepen en 20.000 bemanningsleden onder leiding van luitenant-admiraal Michiel Adriaensz de Ruyter, vocht tegen een gecombineerde Engels-Franse vloot onder leiding van de hertog van York en broer van de Engelse koning, Karel II.

Op het eerste wandtapijt is te zien hoe het vlaggenschip van de Engelse vloot, de Royal James, uitbrandt. Dit was destijds het grootste oorlogsschip in de Engelse vloot met een lengte van 40 meter, meer dan 100 kanonnen en 800 manschappen. Op het andere wandtapijt zijn de twee oorlogsvloten afgebeeld terwijl zij zich in een lange lijn opstellen, gereed voor de voortzetting van het gevecht op de volgende ochtend. Dit gevecht bleef uit en de strijd eindigde daarmee onbeslist, waardoor de slag vervolgens aan beide kanten als een overwinning werd gevierd. 

1672, een jaar vol rampen is te zien tot 1 januari 2023.

Bekijk hier meer over de wandtapijten. 

The Fleets drawn up for Battle, woven after a design by Willem van de Velde the Elder, 5,87 x 3,30 metres, woven after 1685. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.