Met 'Reflectie op het museum' geven hedendaagse kunstenaars hun perspectief op de maritieme geschiedenis aan de hand van een object of thema.

In navolging van dichters Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz en Esmay Usmany is het de beurt aan beeldend kunstenaar en illustrator Tja Ling Hu (Gorinchem, 1987).

Beeldend kunstenaar Tja Ling Hu

Beeldend kunstenaar Tja Ling Hu

Hu bezocht de tentoonstelling Cartografie & Curiosa in het museum (Oost 2) en liep die in tegenovergestelde richting: van Azië naar Nederland. Zo vond ze inspiratie voor haar reflectie. Ze maakte een kaart van China waarin ze de verhalen achter de lengte- en breedtegraden voorstelt. Chinese uitvindingen, geloven en gewoonten zijn terug te zien.
 
China is zo groot, er is zoveel te vertellen. Eigenlijk te veel voor één werk. Maar het is een nieuwe aanleiding om meer te leren over de achtergrond van mijn voorouders.

Tja Lings gedachten zijn opgenomen in de audiotour. Meer weten? In het artikel Ontdekkingsreis door de familiegeschiedenis uit het Zeemagazijn van november 2022 lees je meer over de totstandkoming van het gedicht.

Hu won in 2017 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Haar werk was te zien in het Amsterdam Museum en Museum IJsselstein. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.