Kadir van Lohuizen laat met de tentoonstelling Rijzend Water zien dat het vijf over twaalf is. De klimaatcrisis is in volle gang en kan enkel nog vertraagd worden. Wie is Kadir eigenlijk en waarom ligt het klimaat hem zo na aan het hart?

Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) heeft al diverse conflicten in Afrika en elders ter wereld vastgelegd, maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in de Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval.

Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images. In 2000 en 2002 zetelde hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Kadir geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.

Benieuwd naar Kadirs werk als visueel onderzoeksjournalist? Hij vertelde er op 4 januari 2020 over in Argos op NPO Radio 1. Luister zijn verhaal hier terug >