Van 27 mei t/m 22 oktober 2023 was de nieuwe presentatie 'Watersport in perspectief' te zien die volledig in het teken stond van tekenaar en futuroloog Robbert Das. De scheepstekeningen zijn gemaakt met een uitzonderlijk oog voor detail. 

Van jongs af aan maakte Robbert Das (1929), samen met zijn tweelingbroer Rudolf (1929-2020), tal van opengewerkte perspectieftekeningen van onder meer de scheep- en luchtvaart. Vanaf 1966 publiceerden de gebroeders Das in een reeks boeken hun toekomstvisie over ruimtelijke ordening en transport. Sommige van hun ideeën en voorspellingen zijn later werkelijkheid geworden, waardoor ze steeds vaker als futuroloog werden gezien. Beide broers hadden hun eigen voorkeur voor onderwerpen. Waar broer Rudolf koos voor architectuur en stedenbouw, volgde Robbert zijn grote liefde voor de maritieme wereld. 

Illustrator

Zijn scheepstekeningen zijn buitengewoon accuraat. Zowel de buiten- als binnenkant van de schepen zijn zeer gedetailleerd getekend. De doorkijk in de romp van een jacht toont niet alleen de constructie, maar ook het interieur. Op deze wijze heeft Das in de bijna zeventig jaar dat hij als illustrator werkzaam was een groot aantal iconische schepen de revue laten passeren: van de schoener Atlantic (1903) tot aan de Pionier (1958) en van de speedboot Miss England II (1930) tot aan de recordzeiler Hydroptère (2008). Foto's en ontwerptekeningen van jachten gebruikte hij als studiemateriaal voor zijn illustraties. Van computers heeft hij nog nooit gebruik willen maken. 

Pionier in perspectief, 1993, Robbert Das

Collectie Het Scheepvaartmuseum 

Futuroloog

Das dacht graag na over de toekomst en tekende schepen met draagvleugels die het schip bij hoge snelheid uit het water tillen. Ook bedacht hij een zwenkkiel die meer stabiliteit gaf en daarvoor een groter oppervlak in zeilvoering op het schip mogelijk maakte. Dit deed hij twintig jaar voordat de zwenkkiel werkelijkheid werd. Ook de multi-hull schepen die hij tekende zijn ultramodern en licht van gewicht. Met minimale waterweerstand lijken dit op papier zeer snelle schepen die nagenoeg over het water scheren. Hij tekende schepen met stijve zeilen die meer deden denken aan een vliegtuigvleugel dan een traditioneel zeil. Soms waagde hij zich aan een ontwerp voor een jacht. De Rhino, een goedkoop te bouwen oceaantoerjacht van aluminium, staat bekend als een uitzonderlijk ontwerp gezien de rompvorm en de grote ruimte benedendeks. Voor zover bekend is het nooit daadwerkelijk gebouwd. 

De ruimte bevond zich in dezelfde vleugel als de navigatie-instrumenten aan de oostzijde van het pand. Dit deel van Het Scheepvaartmuseum was een feest van herkenning voor zowel de watersporter als belangstellende van techniek en fascineerde iedereen met het oog voor detail op zowel esthetisch als ontwerptechnisch vlak. Deze tijdelijke presentatie was te zien tot en met 22 oktober 2023.