• Voor wie: gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar

De tentoonstelling ‘het verhaal van de walvis’ laat zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Je leert over de walvisjacht en hoe deze de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt.

Let op: tussen 11 mei en 8 juli 2024 vinden er werkzaamheden plaats in Het verhaal van de walvis. De tentoonstelling blijft open en volledig toegankelijk voor bezoekers. Onze excuses voor eventuele overlast. 

wat is er te zien?
In de interactieve tentoonstelling nemen we je mee door de geschiedenis van de walvis en de walvisvaart.

voor wie is deze tentoonstelling?
De tentoonstelling is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

hoe lang is de tentoonstelling te zien?
Het verhaal van de walvis behoort tot de vaste tentoonstellingen en is het hele jaar door te bezoeken.

waar in het museum is de tentoonstelling?
Je vindt de tentoonstelling in de westvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

kom alles te weten over de walvis in de westvleugel van Het Scheepvaartmuseum

De laatste zaal van Het verhaal van de walvis heeft in het voorjaar van 2022 een update gekregen! Bezoekers kunnen hier nu van alles leren over plasticsoep: één van de grootste bedreigingen voor de walvis. Een fascinerende mogelijkheid voor jong en oud om te leren over de huidige staat van onze oceanen en de gevolgen voor dit grote zeedier. Het Scheepvaartmuseum geeft de komende jaren nog meer zichtbaarheid aan duurzame thema’s, passend in de ambitie om in 2030 een ecopositief museum te zijn.
 

wat weet jij van de walvis?

In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters. Toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee veranderde het beeld van de walvis. In de Noordelijke IJszee wemelde het van de walvissen en het viel Willem op hoe makkelijk ze zich lieten vangen. Steeds meer mensen gingen op walvisjacht, omdat je met de vangst van een walvis veel geld kon verdienen. Het vlees, de olie uit het spek en de baleinen van de walvis brachten op de markt veel geld op.

jacht op de walvis

In de 19e eeuw stopte Nederland met de walvisvaart. Maar toen er na de Tweede Wereldoorlog aan van alles een gebrek was, begon de jacht opnieuw. In 1964 voer de laatste walvisvaarder uit onder Nederlandse vlag. Milieubewegingen over de hele wereld waren inmiddels in actie gekomen tegen de walvisvaart. Tegenwoordig is er veel verzet tegen de jacht op walvissen. De walvis dreigt zelfs uit te sterven!

wist je dat…

… de Blauwe Vinvis het grootste dier op aarde is? De Blauwe Vinvis is een soort walvis, deze vis kan wel 170.000 kilo wegen! Met zo’n groot lijf heb je natuurlijk ook een grote eetlust. Deze walvis eet ongeveer 3.500 kilo plankton per dag. Naast de Blauwe Vinvis zwemmen er nog een heleboel andere grote walvissen rond, zoals de Potvis en de Noordkaper. Bezoek de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’ en kom alles te weten over de walvis.

een interactieve tentoonstelling

Het verhaal van de walvis is op een interactieve, leerzame manier inzichtelijk gemaakt. In de tentoonstelling leer je veel over de verschillende soorten walvissen, zijn leefgebied en hoe men naar de walvis keek door de eeuwen heen. Aan het begin van de tentoonstelling opent de Groenlandse walvis zijn bek voor je en hij toont zijn staart tijdens het wegduiken aan het einde.