In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters.

Dat beeld van de walvis veranderde toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee. Hij zag hoeveel walvissen daar waren en hoe makkelijk ze zich lieten vangen. Daarna gingen steeds meer mensen op walvisjacht, omdat je geld kon verdienen, eerst met de olie uit het spek en later met de baleinen van de walvis.

Zorg voor dit prachtige zoogdier

In de 19e eeuw stopte Nederland met de walvisvaart. Maar toen er na de Tweede Wereldoorlog aan van alles gebrek was, begon de jacht opnieuw. In 1964 voer de laatste walvisvaarder uit onder Nederlandse vlag. Milieubewegingen over de hele wereld waren inmiddels in actie gekomen tegen de walvisvaart. Tegenwoordig is er veel verzet tegen de jacht op walvissen. De walvis dreigt uit te sterven en de jacht is wreed. Dit verhaal is op een interactieve, leerzame manier inzichtelijk gemaakt. Natuurlijk ontbreekt de walvis zelf niet, de Groenlandse walvis die zijn bek voor je opent aan het begin van de tentoonstelling. Hij toont zijn staart bij het wegduiken aan het einde.

Kom alles te weten over de walvis in de Westvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

De tentoonstelling 'Het verhaal van de walvis' laat zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Je leert over de walvisjacht en hoe die de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt.

De tentoonstelling is bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Ben je deze zomer naar de Walvisweken geweest en meegedaan aan het kleuterprogramma 'Hé, Dikke Walvis'? De liedjes uit dit programma zijn nu ook te downloaden in de Google Play Store!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tentoonstellingen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.