• Wanneer: tot eind september 2021
  • Hoe laat: 10:00-17:00 uur

Spectaculaire datavisualisaties van indrukwekkende historische datasets helpen je om een mening te vormen over de rijke geschiedenis van de VOC op het Open Plein.

De namen van alle bemanningsleden. Hun salarissen tot op de dag en cent nauwkeurig. De omvang van de vracht, van specerijen tot slaafgemaakten. De Verenigde Oost-Indische Compagnie registreerde het allemaal.

Voor de achttiende eeuw zijn veel van deze gegevens bewaard gebleven. Ze geven een kijkje achter de schermen bij een economische machine. Maar dat niet alleen. Achter de kille administratie gaan verhalen schuil, verhalen van mensen van vlees en bloed, over migratie, uitbuiting en ongekende sterfte.

Met spectaculaire visualisaties in augmented reality (AR) laat de VOC Data Experience de gegevens van de VOC tot leven komen.Wat onthullen de datasets over de bejubelde en beruchte geschiedenis van de VOC?

Matthias van Rossum | voeren er ook slaven mee?

 

credits Studio Bertels

Er is veel informatie over de VOC opgeslagen in archieven die verborgen blijft voor publiek. Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) zag dat de hoeveelheid gegevens gebruikers afschrikt, terwijl er veel verhalen in verscholen liggen. Dit was de aanleiding om samen met Studio Bertels de data invoelbaar te maken voor een groot publiek. In de VOC Data Experience krijgt de bezoeker een tablet waarop in augmented reality de data van ruim 500.000 VOC-opvarenden verschijnen. De bezoeker kan zelf met de data aan de slag of luisteren naar zes experts die antwoord geven op vragen zoals: voeren er vrouwen mee aan boord van een VOC-schip? Wat was de kans om terug te keren naar Europa? Wie verdient er nu eigenlijk wel een standbeeld?

Het Scheepvaartmuseum biedt de VOC Data Experience een podium om de discussie over de bewogen geschiedenis van de VOC stimuleren. Tot en met eind september 2021 is de experience toegankelijk voor bezoekers op het Open Plein. De experience is individueel te beleven, er zijn vier apparaten beschikbaar. De experience is een reizende opstelling die na een periode in Het Scheepvaartmuseum ook in andere musea te zien is. 

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

Lees nog meer over de VOC data experience op deze site