Blaeu's wereld
in kaart

Meester-cartograaf in de Gouden Eeuw

Van 14 april 2017 t/m 30 september 2018 is één van de absolute topstukken, de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648, in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te zien. Deze wereldkaart met een formaat van 2 bij 3 meter, bood de meest actuele kennis van de wereld.

Van deze versie van de kaart is er maar één ter wereld. Na lange tijd weer te zien voor publiek. 'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw' is een uitbreiding van de populaire Atlassen tentoonstelling.

Wat is er te zien?

Met een loep in de hand krijg je de gelegenheid om alle verrassende details op de kaart te ontdekken. Zo is de wereldkaart van Blaeu één van de eerste kaarten waar de kustlijn van Australië en Nieuw-Zeeland te zien is. Daarnaast maak je kennis met de westerse en superieure kijk op inboorlingen; kannibalen en een lama in Zuid-Amerika, olifanten in Afrika, zeemonsters en zeeslagen. Een echte ontdekkingsreis!

Ontdek dé Google Maps van 1648!

De Amsterdamse firma Blaeu

De firma Blaeu was de grootste producent van kaarten in de zeventiende eeuw. De Blaeus baseerden zich op eerdere kaarten, eeuwenoude overlevering én de meest recente ontdekkingen. De boekhandel van de firma Blaeu was gevestigd vlak bij de haven, het huidige Damrak in Amsterdam. Deze locatie was niet toevallig gekozen. Daar arriveerden nieuwe producten en informatie van over de hele wereld. Zeelieden, kooplieden, geleerden en regenten samen, geïnteresseerd in Blaeu's kennis en kunde, kwamen hier samen. De cartografie van de firma Blaeu heeft dan ook veel invloed gehad op het wereld- en kaartbeeld. Veel cartografen probeerden Joan Blaeu na te volgen of te verbeteren.

De must-sees

De wereldkaart van Blaeu zit vol symboliek, illustraties en beeldende verhalen. De details zijn klein, maar opmerkelijk. De kaart vraagt om een bezoekje, maar hier verklappen we alvast de verhalen achter een paar opvallende details.

Californie

Californie

Aan de westkust van Noord-Amerika zie je het langgerekte California. Zoals je ziet is het omringd door water en dus afgebeeld als eiland. Een aanname uit die tijd, die niet strookte met de werkelijkheid.

Lees meer

Nova Zembla

Nova Zembla

Je ziet een scheepje vast liggen in het ijs en een piepklein huisje, linkt boven het schip. Dit is Het Behouden Huys waar de bemanning zo'n 9 maanden de kou moest trotseren.

Lees meer

Australie

Australie

De vage kustlijnen van Australie zijn door Blaeu opzettelijk zo getekend. Er was nog weinig bekend over het continent dat de naam Hollandia Novia kreeg omdat het geen populaire handelsbestemming was voor de Hollanders.

Lees meer

Zeeslag Stille Oceaan

Zeeslag Stille Oceaan

Je ziet een bonte verzameling schepen op de Stille Zuidzee ten westen van Amerika. Er wordt een zeeslag uitgebeeld en we mogen er vanuit gaan dat het gaat om Hollandse schepen, met de Hollandse driekleur.

Lees meer

Kannibalen in Zuid-Amerika

Kannibalen in Zuid-Amerika

In de binnenlanden van Zuid-Amerika zijn inwoners van het 'nieuwe' continent als kannibalen afgebeeld. Deze manier van afbeelden van de volkeren in Zuid-Amerika is niet nieuw. Het tekenen van barbaren moest de westerse superioriteit benadrukken.

Lees meer

Hemel en aarde

Hemel en aarde

Om te knuffelen zo schattig! Blaeu liet een prachtige beer tekenen om het sterrendbeeld op dit halfrond te duiden. Wie goed kijkt ziet dat de kreeft en de leeuw de beer gezelschap houden.

Lees meer

Minicolleges

In ongeveer één minuut meer ontdekken over de details op de kaart van Joan Blaeu uit 1648? In onze minicolleges vertelt gastconservator Djoeke van Netten je alles over de details op de kaart. Watch & learn!

Kannibalen in Zuid-Amerika

Kannibalen in Zuid-Amerika

In dit minicollege vertelt gastconservator Djoeke van Netten je alles over de kannibalen in Zuid-Amerika op de kaart van Blaeu.

Bekijk het minicollege

Nova Zembla & Het Behouden Huys

Nova Zembla & Het Behouden Huys

Waarom staat er een 'piepklein' Behouden Huys op de kaart van Joan Blaeu uit 1648? Gastconservator Djoeke vertelt.

Bekijk het minicollege

Vrede van Munster

Vrede van Munster

Wat heeft de Vrede van Münster te maken met de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648? Gastconservator Djoeke van Netten vertelt.

Bekijk het minicollege

Wereldbeeld van Copernicus

Wereldbeeld van Copernicus

Waarom is het zo bijzonder dat het wereldbeeld van Copernicus terug is te vinden op de kaart van Blaeu? Djoeke vertelt.

Bekijk het minicollege

Abel Tasman

Abel Tasman

Waarom staat de naam van Abel Tasman op de wereldkaart van Joan Blaeu? Djoeke vertelt.

Bekijk het minicollege

Chinese wereldkaart

Chinese wereldkaart

Minstens zo indrukwekkend als de kaart van Blaeu is deze Chinese wereldkaart van Ferdinand Verbiest uit 1674! Maar waarom? Djoeke vertelt.

Bekijk het minicollege

'Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw' is te zien van 14 april t/m 30 september 2018 en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de BankGiro Loterij.

Nieuwsbrief