Van 17 mei tot 21 juli ontvangt Het Scheepvaartmuseum maar liefst vier gastschepen aan het dek. Het gaat om de Willow Wren, Helena, Sea Wolf en Zeesleepboot Holland.
13 t/m 16 juni – Stevenaak Helena
Tijdens de Zeehavendagen 2025 meert een bijzonder varend monument aan bij Het Scheepvaartmuseum: de Helena, gebouwd in 1875 en het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Mogelijk zelfs van de wereld. Dit jaar viert de Helena haar 150-jarig jubileum met een internationale tour en Amsterdam is één van de feestelijke tussenstops. Gedurende drie dagen is de Helena geopend voor bezoekers. Bemanningsleden verwelkomen je aan boord en vertellen over het leven op een binnenvaartschip, vroeger én nu. Hoe leefde je aan boord? Waar haalde je je boodschappen vandaan? En hoe navigeerde je over de Rijn zonder moderne apparatuur?

Stevenaak Helena
Het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland
10 t/m 21 juli – Zeesleepboot Holland
Dit robuuste werkschip uit 1951, bekend van ruim 200 reddingsacties. Bij drukte op de veerdienst naar Terschelling kon ze daarnaast worden ingezet als passagiersschip. Daarom kreeg ze bij de bouw sfeervolle salons met ruimte voor meer dan 800 passagiers.
Stap aan boord van deze combinatie van stoer werkschip inclusief haar krachtige Werkspoor-motor met de elegante salons. Het schip is volledig gerestaureerd en van 10 t/m 21 juli open voor publiek.

Zeesleepboot Holland
De Holland lag eerder al aan het dek bij Het Scheepvaartmuseum en is nu opnieuw publiekelijk toegankelijk
17 t/m 23 mei – Willow Wren
De Willow Wren (1886) is een van de oudste nog varende Victorian Racing Cutters ter wereld. Ooit gebouwd voor zeilwedstrijden en recent volledig gerestaureerd. Op 19 mei wordt het schip gevlagd bij Het Scheepvaartmuseum. Niet toegankelijk voor publiek, maar wel bijzonder om te zien.

Willow Wren
Een schilderij van het gastschip Willow Wren
17 t/m 19 juni – Sea Wolf
De Sea Wolf, gebouwd in 1957, is een klassiek jacht van bijna 59 meter lang en vandaag de dag in gebruik als charterjacht. Niet publiek toegankelijk, maar natuurlijk wel van buiten te bewonderen.