Aan het begin van het jaar blikken we vooruit naar het moois dat komen gaat. Hier een voorproefje van ons programma met het Noordzeekanaal, herdenking van het rampjaar en een nieuwe familietentoonstelling.

Noordzeekanaal 

Op 26 januari 2022 opent Het Scheepvaartmuseum een nieuwe wisselruimte, waar regelmatig kleinere tentoonstellingen worden geprogrammeerd die inspelen op de actualiteit. De tentoonstelling Noordzeekanaal opent tegelijkertijd met de opening van de nieuwe Zeesluis in IJmuiden, de grootste ter wereld. 

Door het openen van deze nieuwe zeesluis is de Amsterdamse haven daardoor weer voor de meeste moderne zeeschepen bereikbaar. Het is niet de eerste keer dat de toegang van het Noordzeekanaal moest worden uitgebreid met een grotere sluis: de geschiedenis van het kanaal en het sluizencomplex bij IJmuiden begint al in de negentiende eeuw. 

oorkonde opening Noordzeekanaal, ondertekend door koning Willem III

oorkonde opening Noordzeekanaal, ondertekend door koning Willem III

Verschillende fotografen en kunstenaars kregen de opdracht om de aanpak en de vorderingen van het imposante waterbouwkundige werk vast te leggen. Hun werk is in deze tentoonstelling te zien. 

Meer weten over de eeuwenoude relatie tussen de Amsterdamse haven en stad? Bekijk ook de pagina over de tentoonstelling Amsterdam Havenstad

sluizencomplex IJmuiden

sluizencomplex IJmuiden

200 jaar College Zeemanshoop

In mei 2022 opent in de vitrine in de Presentatieruimte 200 jaar College Zeemanshoop

College Zeemanshoop werd in 1822 opgericht deels als verzekering voor zeevarenden, deels als nabestaanden pensioen en als sociëteit voor zeelieden. Vanaf de oprichting tot de dag van vandaag, speelde het college een belangrijke rol bij het verbeteren van veiligheid op zee. 

allegorie op het College Zeemanshoop

allegorie op het College Zeemanshoop

Rampjaar 1672: de Slag bij Solebay

In 2022 is het 350 jaar geleden dat de belangrijke zeeslag de Slag bij Solebay in 1672 plaatsvond. Het Scheepvaartmuseum opent in juni een tentoonstelling over het rampjaar en dit heftige zeegevecht. De Slag bij Solebay was de eerste strijd die geleverd werd in de Derde Engels-Nederlandse oorlog (1672-1674). De Nederlandse vloot van meer dan 100 oorlogsschepen en 20.000 bemanningsleden onder leiding van luitenant-admiraal Michiel Adriaensz de Ruyter, vocht tegen een gecombineerde Engels-Franse vloot onder leiding van de hertog van York en broer van de Engelse koning, Karel II. 

De Slag bij Solebay, Willem van de Velde de Oude

De Slag bij Solebay, Willem van de Velde de Oude

De highlight van deze tentoonstelling zijn de twee Solebay wandtapijten. Bekijk hier meer over deze monumentale wandtapijten.

Familietentoonstelling 

In het voorjaar van 2022 opent Het Scheepvaartmuseum voor de allerkleinsten (2-6 jaar) en hun families een familietentoonstelling. Een plek waar spelenderwijs ontdekken centraal staat en waar kinderen kennis kunnen maken met fascinatie voor water, de maritieme wereld en Het Scheepvaartmuseum. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief of onze social media kanalen over de meest actuele updates van onze programmering. Voorlopig is het museum nog gesloten, maar we kijken uit naar de dag dat de deuren weer open gaan in 2022.