Het Watersportverbond en Het Scheepvaartmuseum gaan als partners verder. Dat maakten de twee partijen bekend tijdens de opening van de Dutch Water Week op vrijdag 27 mei.

Beide vinden elkaar in hun gezamenlijke ambitie om mensen met water in aanraking te brengen. Daarin zullen ze steeds meer samen optrekken.

De afgelopen jaren werkten het Watersportverbond en Het Scheepvaartmuseum al samen. Zo nam het museum scheepstekeningen van het Watersportverbond op in haar collectie, organiseerde het verbond events in het monumentale pand en vond daar meerdere malen Optimist on Tour, het jeugdkennismakingsprogramma van de bond, plaats. De samenwerking is bestendigd met een officieel partnerschap. “De samenwerking gaf steeds energie en ging als vanzelf”, zegt Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum. “En dan weet je dat een partnerschap klopt.” 

Gezamenlijke ambitie

De missie van het Watersportverbond luidt The Future is Water en die van Het Scheepvaartmuseum Water verbindt werelden. De match ligt voor de hand. Door kruisbestuiving van de watersport en de maritieme geschiedenis zullen de partijen een breder publiek bereiken. Op collectie, programmering en bewustwording zal de samenwerking steeds meer worden gezocht. Watersporters komen bijvoorbeeld in aanraking met een bijzondere tentoonstelling over jachtmodellen en families die het museum bezoeken leren daar ook de watersport kennen. 

Het Scheepvaartmuseum helpt het Watersportverbond ook bij het bewaren van de geschiedenis. Lang had het Watersportverbond een eigen bibliotheek en collectie. “Maar wij zijn een sportbond, geen museum”, zegt directeur van het Watersportverbond Arno van Gerven. “Het Scheepvaartmuseum is hiervoor de beste plek en is er goed in. Samen willen wij de collectie verder uitbreiden om mensen te laten zien hoe mooi de watersport is. We gaan daarbij uit van elkaars kracht. De zeelui van vroeger brengen we naar de waterhelden van nu.”

Foto: Leonard Faustle

Foto: Leonard Faustle

Arno van Gerven (links), directeur van het Watersportverbond en Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum met het RS:X board waarop Dorian van Rijsselberghe in 2016 goud behaalde op de Olympische Spelen in Rio.

Opening Dutch Water Week in Het Scheepvaartmuseum

De beide partijen voelen zich thuis bij elkaar. Steeds meer gebruiken zij elkaars locatie voor ontmoetingen en events. Op vrijdag 27 mei vond in Het Scheepvaartmuseum de officiële opening van de Dutch Water Week plaats, een watersportevenement waarbij de volle breedte van de watersport samenkomt in Almere, Lelystad en Amsterdam. Topsport kijken (Allianz Regatta) en het uitproberen van watersporten zoals catamaran zeilen, suppen, kanovaren en windsurfen zijn mogelijk. 


Bekijk hier meer informatie over Dutch Water Week.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.