Van 7 oktober 2022 t/m 2 juli 2023 presenteert Het Scheepvaartmuseum samen met de Dutch National Portrait Gallery de fototentoonstelling Mens op Zee. Een veelzijdige maritieme wereld met portretten en verhalen die laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.  

Een veelomvattende tentoonstelling 

Met een verrassend tentoonstellingsontwerp van MAISON the FAUX dompelt Mens op Zee de bezoeker onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. De rijke verzameling fotografische werken – waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn – toont een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan. 

Maro #02, 2016, Mischa Keijser / collectie Het Scheepvaartmuseum

Maro #02, 2016, Mischa Keijser / collectie Het Scheepvaartmuseum

Identiteit en transitie 

De tentoonstelling belicht de vaste rollen en veranderlijke identiteiten van de mens op zee: sociale structuren en hiërarchie aan boord tegenover vrijheid en transitie. De mens op zee is letterlijk in beweging, reist – soms noodgedwongen – van A naar B, bevindt zich tussen twee werelden en vaart voorbij de grenzen van het bekende. Op het snijvlak tussen heden en verleden belicht Mens op Zee menselijke verhalen achter grotere thema’s als gender, inclusie en migratie.    

Carlos uit de serie Man at Sea, 2004, Henk Wildschut

Carlos uit de serie Man at Sea, 2004, Henk Wildschut

Fotografie in alle soorten en maten 

Mens op Zee toont fotografie in uiteenlopende verschijningsvormen, gemaakt door professionele fotografen, varende amateurs, instituten en kunstenaars. Van een zoutdruk van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met mede-bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een immersive beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen. 

Portret van een Javaans bemanningslid aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt in 1938, Alphons Hustinx / collectie Het Scheepvaartmuseum

Mens op Zee is te zien in Het Scheepvaartmuseum van 7 oktober 2022 t/m 2 juli 2023. De tentoonstelling is een coproductie van Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery met een verrassend tentoonstellingsontwerp van prijswinnend ontwerpbureau MAISON the FAUX.

Blijf de komende tijd op de hoogte over de tentoonstelling via onze website en Instagram. 

Mens op Zee is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij, Mondriaan Fonds, Fonds21 en de participanten van Het Compagnie Fonds.