Goed nieuws voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en dertien Nederlandse maritieme musea. Een toekenning van 850.000 euro van de VriendenLoterij maakt de viering van 200 jaar KNRM mogelijk.

Goed nieuws voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en dertien Nederlandse maritieme musea. Jacob Tas, directeur KNRM en Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum namen tijdens het VriendenLoterij Goed Geld Gala een cheque van 850.000 euro in ontvangst. Met dit bedrag organiseren zij in 2024 een groot aantal evenementen om het 200-jarig jubileum van de KNRM feestelijk te vieren. Er komen pop-uptentoonstellingen door het hele land, een bijzonder jubileumfotoboek, een podcastserie, KNRM-vlootschouw en verhalende fiets- en wandelroutes langs reddingstations. 

Michael Huijser, algemeen directeur Het Scheepvaartmuseum: “We zijn ontzettend blij dat dit project gehonoreerd is. Dat we deze aanvraag met al deze organisaties gezamenlijk hebben kunnen doen is echt een droomvorm om deze Redders van de Zee te eren. We kijken ernaar uit om samen hiermee verder aan de slag te gaan!"

Jacob Tas, directeur KNRM: "De rol die de KNRM al bijna 200 jaar heeft in de Nederlandse maatschappij is uniek. De vrijwilligers maken het reddende werk mogelijk door dag en nacht belangeloos beschikbaar te zijn. Ze pakken hun rol in de veiligheid van mens en dier op het water en dragen daarmee enorm bij aan het maatschappelijk belang voor Nederland. De KNRM is verankerd in de Nederlandse samenleving op lokaal en nationaal niveau via de 45 reddingstations. Wij zijn verheugd dat we de 200 jarige geschiedenis van de KNRM nu samen met de 13 aangesloten musea kunnen vertellen en zichtbaar kunnen maken via alle gezamenlijke activiteiten.” 
  
Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: "Het is fantastisch om als VriendenLoterij bij te kunnen dragen aan dit samenwerkingsverband, waarin het welzijn van mensen, kunst en cultuur elkaar vinden. Dankzij de vele maritieme musea die ons land rijk is, kan heel Nederland straks in het jubileumjaar zien wat de KNRM voor belangrijk werk doet.’


Podium voor cultuur en welzijn

De cheque werd uitgereikt op het podium van het VriendenLoterij Goed Geld Gala. Dit jaarlijkse event staat in het teken van de steun aan en impact van de 57 culturele partners en ruim 3.500 goede doelen, clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen van de VriendenLoterij. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan deze partners. 

Over Ode aan de Helden van het Water

Ode aan de Helden van het Water is een samenwerking van: KNRM, Het Scheepvaartmuseum (Amsterdam), Maritiem Museum (Rotterdam), Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers (Den Helder), Zuiderzeemuseum (Enkhuizen), Fries Scheepvaart Museum (Sneek), Katwijks Museum (Katwijk), Museum ’t Fiskershûske (Moddergat), Museum aan de A (Groningen), Behouden Huys (Terschelling), Museum Kaap Skil (Texel), Zee- en Havenmuseum (IJmuiden), Zandvoorts Museum en MuZee Scheveningen.

KNRM & Het Scheepvaartmuseum nemen cheque in ontvangst tijdens Goed Geld Gala

KNRM & Het Scheepvaartmuseum nemen cheque in ontvangst tijdens Goed Geld Gala

Foto: Amy van Leiden

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.