Vandaag verschijnt Nieuwe Oogst, het allereerste kookboek van Ralph Dahlhaus, chef-kok van Het Scheepvaartmuseum, en zijn team. Het boek geeft een inkijk in de gerechten die het keukenteam van Het Scheepvaartmuseum heeft voortgebracht en de culinaire visie die hierachter schuilt.  

Lokaal, seizoensgebonden en bewust 

Het kookboek Nieuwe Oogst, de Nederlandse keuken van nu inspireert lezers om verrassende gerechten te bereiden met lokale, seizoensgebonden producten en aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Nieuwe Oogst, uitgegeven door Terra Lannoo, presenteert een greep uit de gerechten die in Het Scheepvaartmuseum zijn ontstaan en is daarmee een eerbetoon aan de kookfilosofie van Dahlhaus en zijn team. Net als het museum zelf, stelt het keukenteam van Het Scheepvaartmuseum zich het doel om mensen te inspireren. Dit bereiken zij door lokale seizoensgroenten op diverse manieren centraal te stellen in hun gerechten. 

Zo chef, zo museum 

Ralph Dahlhaus, is al sinds 2011 werkzaam bij Het Scheepvaartmuseum (en sinds 2014 als executive chef) en zelf een cultuurliefhebber. In  de Nieuwe Oogst laat hij zien dat er met lokaal en seizoensgebonden producten veel meer mogelijk is dan de meeste mensen denken. “De breedte aan evenementen die we in dit museum verzorgen biedt ons de mogelijkheid om op vele verschillende manieren te koken. Die variatie zie je terug in het boek.”   

Dahlhaus ondertekende als eerste Nederlandse chef-kok van een culturele instelling het manifest van Dutch Cuisine – een gemeenschap en keurmerk voor chefs die volgens duurzame principes willen koken. Deze principes – lekker, lokaal, en duurzaam en zo plantaardig mogelijk – passen goed binnen de ambities van Het Scheepvaartmuseum, dat in 2030 een volledig eco-positief museum wil zijn en steeds meer duurzame keuzes maakt in allerlei lagen van de organisatie.  

Nieuwe Oogst is nu te verkrijgen bij Het Scheepvaartmuseum (museum- en webwinkel) en verschillende boekhandels. 

Binnenkort: Food for Thought 

Naast de verschijning van Nieuwe Oogst komt het thema ‘voedsel’ dit jaar ook op andere manieren terug in Het Scheepvaartmuseum. Op 3 november 2023 opent de multimediale tentoonstelling Food for Thought: een vogelvlucht door de wereldwijde voedselindustrie bekeken door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. Food for Thought laat zien hoe Nederland als maritiem land en tweede grootste exporteur van landbouwproducten aan de basis staat van dit systeem. Blijf hier op de hoogte. 

Klik hier voor een voorproefje van gerechten die chef-kok Ralph Dahlhaus heeft samengesteld.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.