Vandaag is de laatste dag van de ramadan, een bijzondere maand voor veel buren en collega’s. We blikken vandaag terug op de iftar die we deze ramadan met het Buurtcomité Oostelijke Eilanden organiseerden in Het Scheepvaartmuseum. 

Het Buurtcomité Oostelijke Eilanden organiseert al jaren een buurt-iftar. De iftar is de maaltijd waarmee tijdens de ramadan dagelijks het vasten doorbroken wordt. Dit jaar mocht Het Scheepvaartmuseum de buurt verwelkomen op het Open Plein van ons museum. Dit past bij ons Thuishaven-programma, waarmee we de band met onze buren willen versterken en buurtorganisaties als het Buurtcomité ruimte en een podium willen geven. 

Vrijwilligers uit de buurt maakten een heerlijke soep in buurtcentra Speeltuin Wittenburg en De Witte Boei. Dit was een van de smakelijke gerechten die tijdens de iftar geserveerd werden. Tijdens het diner was er muziek van het Amsterdams Andulusisch Orkest. Voorafgaand aan de iftar deed een van de leden van het orkest de oproep tot het gebed.  

Het was een avond vol bijzondere ontmoetingen, waarbij 260 buurtbewoners, mensen die in de buurt werken en medewerkers van Het Scheepvaartmuseum met elkaar in gesprek gingen.  

Veel dank aan Dock, Buurtcomité Oostelijke Eilanden, Stichting CuRINeSa en het Amsterdams Andalusisch Orkest voor deze fijne samenwerking.  

Thuishaven 

In 2022 won Het Scheepvaartmuseum de VriendenLoterij Museumprijs met als thema ‘beste buur’. Met het prijzengeld organiseert het museum sinds afgelopen najaar het programma Thuishaven. Elke maand organiseert het museum met een buurtpartner een ontbijt voor bewoners. Zo worden museum en de buurt meer verbonden en wordt het museum een thuishaven voor iedereen. 

Bij de editie in maart was er geen ontbijt maar een diner ná zonsondergang, een iftar. De iftar was voor de buren die tijdens de ramadan vasten én voor andere buurtgenoten – een moment van samenkomen tijdens deze belangrijke maand.